Το βατερλό των υβριστών - Άλλο πράγμα η κριτική, άλλο η ισοπέδωση

Ο Ρεχάγκελ είναι ένας άνθρωπος που προσέφερε πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από όσα πολλοί «Ελληνάρες» εκπρόσωποι της μίζας της διαφθοράς και της αναξιοπρέπειας. Του οφείλουμε συνεπώς αιώνια ευγνωμοσύνη. Αυτό κάνει οποιοσδήποτε πολιτισμένος λαός, που δεν διακατέχεται από ανασφάλεια και σύνδρομα. Η ισοπεδωτική κριτική – λένε οι ψυχολόγοι – κρύβει τις περισσότερες φορές χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης. Ισοπεδώνουν – αυτοί οι τύποι – τις αξίες, για να έλθουν στο δικό τους επίπεδο και να νιώσουν έτσι κάπως καλύτερα…
Αλλά και κάτι ακόμη: Επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι είναι πανέτοιμοι να θυσιάσουν τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας που τους έχουν απομείνει, για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας, κάποιοι έχουν βρει το «τέχνασμα»: Βρίζουν κάποιον αξιόλογο και επιτυχημένο για να προκαλέσουν την προσοχή. Θλιβερές οντότητες! Αλλά προκαλούν ζημιά, ειδικά αυτοί που έχουν την ευχέρεια να λένε (και να γράφουν) ότι τους κατέβει, αρκεί να βγάλουν για λιγάκι στον αφρό την ασημαντότητα τους. Μετά το «βατερλό» που έπαθαν με τον θρίαμβο επί της Νιγηρίας και το μουντιαλικό ποδόσφαιρο που παρουσίασε η Εθνική μας, αντί να έχουν την «τσίπα» να ζητήσουν «συγνώμη», συνέχισαν με πονηριά: «Δεν μπορούμε δηλαδή να ασκήσουμε κριτική;…».
Κριτική είναι να προτείνεται να απελαθεί ο Ρεχάγκελ;

Κριτική είναι να χαρακτηρίζεται ο Ότο… «ξεμωραμένος»; Κριτική είναι να αναφέρεται ότι τον πήρε ο ύπνος στον πάγκο με τη Ν. Κορέα και τον ξύπνησε ο Τοπαλίδης; Όχι! Δεν είναι κριτική. Είναι υβρεολόγιο, ισοπέδωση, κακότητα, μίσος, κόμπλεξ. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ότο έκανε λανθασμένες επιλογές με τη Ν. Κορέα, τις οποίες και επισημάναμε. Αυτή είναι κριτική. Η επίθεση μίσους που δέχθηκε ο Ότο είναι άδικη και κακόβουλη. Και προέρχεται από συντοπίτες μας, που λεκιάζουν τη λεβεντιά που έχει ένας γνήσιος Έλληνας.
Στράτος Σεφτελής, ΕΘΝΟΣΠΟΡ