Εθνική με αξιοπρέπεια!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΕΨΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΛΥΓΙΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ 2-0. ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ 0-0.-
Η εθνική Ελλάδος μπορεί να έχασε με 2-0 από την Αργεντινή, ωστόσο η εμφάνισή της ήταν αρκετά καλή. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκε με ένα ιδιαίτερα αμυντικό σύστημα, το οποίο κράτησε την «μπιανκοσελέστε» μακριά από το γκολ μέχρι το 77’. Ωστόσο, στην συνέχεια… προδομένοι από τις τρεις αναγκαστικές αλλαγές και χωρίς πολλές δυνάμεις, οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ δέχθηκαν δύο γκολ και αποχαιρέτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο με ήττα. Από το σημερινό ματς αξίζει πάντως να κρατήσουμε την εκπληκτική εμφάνιση του Παπασταθόπουλου, αλλά και τις σημαντικές αποκρούσεις του Τζόρβα. Και ακόμα, μην ξεχνάμε το πάθος που έδειξαν οι Αργεντινοί και τους έξαλλους πανηγυρισμούς τους, με χαρακτηριστικότερους εκείνους του Μαραντόνα. Τα τέρματα της αναμέτρησης σημείωσαν οι Ντεμικέλις στο 77’ και ο Παλέρμο στο 88’, ενώ ο Γιώργος Σαμαράς στο 48’ και ενώ το σκορ ήταν 0-0 έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για να βάλει την Ελλάδα μπροστά στο σκορ. Δεύτερη πίσω από την Αργεντινή προκρίθηκε η Ν. Κορέα που ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Νιγηρία.
Άμυνα και… ειδικές αποστολές!
Ο Ότο Ρεχάγκελ για ακόμα μία φορά έκανε την έκπληξη στην επιλογή της αρχικής ενδεκάδας, καθώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κόντρα στην Αργεντινή τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς. Συγκεκριμένα, στο σύστημα 5-4-1 επέλεξε τον Τζόρβα κάτω από τα δοκάρια, τον Βύντρα στα δεξιά της άμυνας, τον Τοροσίδη αριστερά και στον άξονα τους Κυργιάκο, Παπαδόπουλο και Μόρα. Μπροστά τους σε ειδικό ρόλο τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος κυνηγούσε σε όλο το γήπεδο τον Λιονέλ Μέσι. Από εκεί και πέρα, στην μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης και Τζιόλης, ενώ μόνος του μπροστά ήταν ο Σαμαράς.
Καλή άμυνα…
Οι δύο ομάδες, αν και μπήκαν ορεξάτες στον αγωνιστικό χώρο, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία στα πρώτα δέκα λεπτά. Η Ελλάδα αμυνόταν πολύ σωστά και κράταγε μακριά από την περιοχή του Τζόρβα, τους πάντα επικίνδυνους, Αργεντινούς επιθετικούς. Ωστόσο, στο 18’ και ενώ η εθνική είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στο γήπεδο κερδίζοντας ένα κόρνερ, ο Αγκουέρο έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία του ματς. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης μπήκε ανενόχλητος στην περιοχή, έκανε και το σουτ, όμως ο Τζόρβας έπεσε σωστά και απέκρουσε. Η φάση αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των Λατίνων, οι οποίοι στα επόμενα λεπτά έκλεισαν τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ στα καρέ τους. Είναι χαρακτηριστικό, πως στο 25’ η κατοχή της μπάλας ήταν 69-31 υπέρ της Αργεντινής. Στην αντίπερα όχθη, η κυκλοφορία της μπάλας στην Ελλάδα γινόταν με δυσκολία, καθώς οι Καραγκούνης και Κατσουράνης έψαχναν με βαθιές μπαλιές τον Σαμαρά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Το σημαντικό πάντως ήταν πως ο Παπασταθόπουλος τα πήγαινε πολύ καλά κόντρα στον Μέσι, ο οποίος έδειχνε κάπως χαμένος από το ασφυκτικό «πρέσινγκ» του Έλληνα άσου.
Άντεξε ο Τζόρβας!
Από το 30’ και μετά η Αργεντινή ανέβασε ακόμα περισσότερο την απόδοσή της και εκμεταλλευόμενη τα μικρά λάθη που γίνονταν στην ελληνική άμυνα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στην κυκλοφορία της μπάλας, είχε… κατασκηνώσει έξω από την περιοχή και έψαχνε το γκολ. Με την συμπλήρωση μάλιστα των 45 λεπτών, οι Αργεντινοί έφτασαν πολύ κοντά στο 1-0, όταν ο Τζόρβας απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Μάξι Ροντρίγκες μέσα από την περιοχή, ενώ η βοήθεια του Έλληνα πορτιέρο χρειάστηκε και ένα λεπτό μετά, όταν απέκρουσε δύσκολα ένα ευθύβολο δυνατό σουτ του Μέσι.
Ατυχία και αναγκαστικές αλλαγές…
Η Ελλάδα ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με μία αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο Γιώργος Καραγκούνης λόγω ενός προβλήματος δεν μπόρεσε να συνεχίσει και την θέση του πήρε ο Νίκος Σπυρόπουλος. Ο αμυντικός του «τριφυλλιού» πήγε στα αριστερά της άμυνας και ο Τοροσίδης ανέβηκε στα χαφ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπήκε δυνατά στο γήπεδο και στο 48’ έχασε μία τρομερή ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ο Κατσουράνης έκανε τη βαθιά μπαλιά, ο Ντεμικέλις με μία… αστεία γκέλα έχασε τη μπάλα και ο Σαμαράς έφυγε στην κόντρα με μοναδικό αντίπαλο τον Μπουρντίσο. Ο φορ της Σέλτικ μπήκε στην περιοχή, έκανε και το σουτ, όμως η μπάλα χτύπησε στον αμυντικό της «μπιανκοσελέστε» και επέστρεψε στα πόδια του. Αμέσως επιχείρησε και δεύτερο σουτ, όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Ρομέρο. Αν και αυτή η φάση έδειξε πως η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά και να κυνηγήσει το γκολ, η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας. Στο 54’ και στο 55’ ο Ότο Ρεχάγκελ υποχρεώθηκε να κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές, καθώς εκτός παιχνιδιού λόγω τραυματισμών πέρασαν οι Κατσουράνης και Τοροσίδης, με τους Νίνη και Πατσατζόγλου να περνάνε στις θέσεις τους. Οι αλλαγές αυτές δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περιορίστηκε πίσω από την μεσαία γραμμή, τη στιγμή που η Αργεντινή συνέχιζε να ψάχνει το γκολ. Στο 69’ μάλιστα ο Τζόρβας έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το απευθείας φάουλ του Μέσι, ενώ στην συνέχεια ο Έλληνας πορτιέρο έκανε άλλη μία φοβερή απόκρουση. Συγκεκριμένα, ο Βερόν εκτέλεσε το κόρνερ και ο Μπολάτι αμαρκάριστος από κοντά έκανε το σουτ, το οποίο όμως κατέληξε στην αγκαλιά του διεθνή τερματοφύλακα.
Χάθηκε η ψυχραιμία και το ματς
Από το 70’ και μετά η Ελλάδα ήταν εμφανές πως είχε χάσει την φρεσκάδα και όντας κουρασμένη, απλώς παρακολουθούσε τους παίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα να δημιουργούν και να χάνουν ευκαιρίες. Στο 77’ όμως, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μέσι, ο Ντεμικέλις πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Το γκολ αυτό… σκότωσε τους διεθνείς, οι οποίοι ήξεραν πλέον πως ήταν σχεδόν αδύνατον να γυρίσουν το ματς και να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Έτσι λοιπόν, στα επόμενα λεπτά ακολούθησε ένας μονόλογος της Αργεντινής. Στο 86’ ο Μέσι έκανε μία υπέροχη ενέργεια, έπιασε και το δυνατό σουτ, όμως η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Τζόρβα. Ο Έλληνας πορτιέρο δεν ήταν τόσο τυχερός δύο λεπτά αργότερα, όταν απέκρουσε αρχικά του σουτ του Μέσι, ωστόσο στην συνέχεια της φάσης ο Παλέρμο πήρε το ριμπάουντ και από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης, αν και στα τελευταία λεπτά η Ελλάδα βγήκε μπροστά, έκανε και κάποια μακρινά σουτ, τα οποία όμως δεν είχαν στόχο.
Οι συνθέσεις των ομάδων
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ, 5-4-1): Τζόρβας, Μόρας, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Τοροσίδης (54’ Πατσατζόγλου), Κατσουράνης (54’ Νίνης), Τζιόλης, Καραγκούνης (46’ Σπυρόπουλος), Σαμαράς.
Αργεντινή (Ντιέγκο Μαραντόνα, 4-3-1-2): Ρομέρο, Οταμένδι, Μπουρντίσο, Ντεμικέλις, Κλ. Ροντρίγκες, Μάξι Ροντρίγκες (63’ Ντι Μαρία), Βερόν, Μπολάτι, Μέσι, Αγκουέρο (76’ Παστόρε), Μιλίτο (80’ Παλέρμο).
Στάδιο: «Πίτερ Μοκάμπα», Πολοκουάνε
Διαιτητής: Ρασβάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)
sportdog.gr