O Χερ Ότο σε αφιέρωμα της UEFA

«Είμαι ο μόνος άνθρωπος στην Αθήνα, που του επιτρέπεται να οδηγεί στους λεωφορειόδρομους». Η ατάκα του Ότο Ρεχάγκελ, που ειπώθηκε από τον τεχνικό της εθνικής μας ομάδας σε εκδήλωση προπονητών της ΟΥΕΦΑ πριν λίγα χρόνια, είναι αυτή που επέλεξε το επίσημο περιοδικό των προπονητών (που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) στο αφιέρωμα που παρουσίασε κλασσικές ατάκες μεγάλων προπονητών με τίτλο: «Φιλόσοφοι του ποδοσφαίρου». Μάλιστα επειδή σχολιάζει την κάθε ατάκα των προπονητών, στον δικό μας Οττο, γράφει ότι αυτή η κουβέντα δείχνει το πόσο τον αγαπούν οι Ελληνες και η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει (ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις) να υπάρχει έτσι και αλλιώς πιο αγαπητός Γερμανός στη χώρα μας. Μάλιστα στη φωτογραφία του αφιερώματος, ο Ρεχάγκελ εικονίζεται πλάι στον συμπατριώτη του Οτμαρ Χίτσφελντ, μετά τον αγώνα Ελβετίας-Ελλάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αξίζει πάντως να δούμε και τα αποφεύγματα των υπόλοιπων μεγάλων τεχνικών που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Ολλανδός Ρίνους Μίχελς.
Αρσέν Βενγκέρ: «Θα πρέπει να αγαπάς το παιχνίδι και να θέλεις να το μοιράζεσαι με τους παίκτες ως τρόπο ζωής, ως τρόπο που βλέπεις το ποδόσφαιρο».
Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: «Η καθοδήγηση, η πείνα το πάθος πρέπει να υπάρχει μέσα σου γιατί οι παίκτες χρειάζονται να αναγνωρίζουν ότι νοιάζεσαι».
Λουίς Βαν Γκάλ: «Θεωρώ ότι δεν είναι δίκαιο να κρίνονται οι προπονητές απλά με βάση τα αποτελέσματα. Πρέπει να δεις γενικότερα πως δουλεύουν, να κρίνεις τη φιλοσοφία τους και να αξιολογήσεις την σχέση τους με τους παίκτες».
Ράφα Μπενίτεζ: «Πάντα αναρωτιέμαι και πάντα ψάχνω για νέες λύσεις, για νέους τρόπους να προχωρήσεις».
Τζιοβάνι Τραπατόνι: «Δουλεύοντας με έναν σύλλογο ήμουν γλύπτης, με την εθνική ομάδα είμαι περισσότερο μπλέντερ».
Ρίνους Μίχελς: «Αυτοί που επικεντρώνονται στο καλύτερο αποτέλεσμα, αντί του καλύτερου ποδοσφαίρου, είναι περισσότερο τρωτοί από τους άλλους».
Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα: «Οταν μιλάμε σχετικά με μεγάλους στάρ, δεν μου αρέσουν αυτοί που κάνουν καπνό, αλλά αυτοί που δημιουργούν φωτιά, αυτοί που εκτελούν».
Λουίς Φελίπε Σκολάρι: «Οτιδήποτε πρέπει να μένει απλό. Να μην γίνεται πολύπλοκο αυτό που είναι απλά ένα όμορφο παιχνίδι».
Οτμαρ Χίτσφελντ: «Οι μεγάλες ευκαιρίες είχαν παρουσιαστεί την τελευταία δεκαετία. Υπήρχαν τότε μεγαλύτερες αποστάσεις και μακριές πάσες, ενώ πλεόν οι πάσες είναι μικρές και οι προπονητές πολύ καλά οργανωμένοι».
Ρόι Χότζον: «Ο μοντέρνος προπονητής χρειάζεται μια φιλοσοφία, ένα έμπειρο μάτι και διαίσθηση».
Μαρτσέλο Λίπι: «Πρέπει να κάνεις κάθε παίκτη να νοιώθει ίσος και χρήσιμος αλλά όχι αναντικατάστατος. Πολλοί προπονητές είχαν δύσκολες σχέσεις με μεγάλους επιθετικούς, αλλά οι παίκτες στο τέλος της καριέρας τους ευχαρίστησαν τους προπονητές που τους βοήθησαν να καταλάβουν το παιχνίδι».
Ζοζέ Μουρίνιο: «Πρέπει να έχεις ξεκάθαρη φιλοσοφία γνωρίζοντας τι θέλεις και πως θα το πετύχεις».
Ζεράρ Ουγιέ: «Νικάς ως ομάδα και χάνεις μόνος σου».
Βαλντερέι Λουξεμπούργκο: «Το να φοβάσαι να χάσεις κάνει πιο δύσκολη τη θέληση για τη νίκη».
Φάμπιο Καπέλο: «Οταν είσαι παίκτης το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, την προπόνηση, τη δίαιτα κ.λπ. Οταν όμως γίνεις προπονητής πρέπει να σκέφτεσαι πια για την φυσική και πνευματική προετοιμασία όλης της ομάδας για να χτίσεις ομαδικό πνεύμα».
sport24.gr