Europa League: Τελικός

Ό, τι και να πει κανείς και για τις δύο ομάδες είναι λίγο. Η Atletico παίζει στην Ευρώπη από τον Αύγουστο ενώ η Fulham μετράει ένα μήνα περισσότερο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο μαραθώνιος όμως φτάνει επιτέλους στο τέλος του. Ο παίκτες των Hodgson και Flores ετοιμάζονται να φορέσουν τα καλά τους και να τεθούν αντιμέτωποι με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο της νεοσύστατης διοργάνωσης.
Atletico
Η πορεία της ισπανικής και τυπικά γηπεδούχου ομάδας στο τελικό, άρχισε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι “rojiblancos”, δεν αντιμετώπισαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα απέναντι στον νυν πρωταθλητή Ελλάδας και έτσι προκρίθηκαν στους ομίλους του Champions League. Στην κορυφαία διασσυλογική διοργάνωση δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη τύχη όμως και έτσι τερμάτισαν τρίτοι στο τέταρτο όμιλο της διοργάνωσης, όπου και συνάντησαν τους Α.Π.Ο.Ε.Λ. Chelsea και Porto. Η Atletico μπήκε στην κληρωτίδα για τη φάση των 32 του Europa League , με τη... θεά τύχη να δείχνει Galatasaray. Η ομάδα του Flores δεν επικράτησε σε καμία από τις δύο αναμετρήσεις αλλά προκρίθηκε χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Forlan στον επαναληπτικό της Κωνσταντινούπολης. Η Sporting Λισσαβώνας, το επόμενο εμπόδιο της Atletico ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα αν και πάλι οι “rojiblancos” δεν νίκησαν σε κανένα από τα δύο ματς. Ο ισπανικός εμφύλιος απέναντι στην Valencia για τους προημιτελικούς της διοργάνωσης, είχε και πάλι κάτι από... Forlan μιας και ο Ουρουγουανός επιθετικός πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του, στο 2-2 του Mestalla, αποτέλεσμα που μετά και το 0-0 του Vicente Calderon έδωσε την πρόκριση στην Atletico. Η Liverpool ήταν το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο για το Αμβούργο. Ο Forlan “μίλησε” και πάλι, μία φορά εντός και μία εκτός έδρας και έτσι η Atletico κατάφερε να “παγώσει” το Anfield και να προκριθεί στον μεγάλο τελικό. Σύμμαχος στην προσπάθεια της Atletico για την κατάκτηση του πρώτου Europa League και 3ου συνολικά ευρωπαϊκού της τροπαίου θα είναι και οι μηδαμινές της απουσίες, μιας και ο ελαφρύς τραυματισμός του Forlan δεν πρόκειται να του στερήσει τη συμμετοχή του στο τελικό.
Fulham
Η... “σταχτοπούτα” της Ευρώπης, μπορεί πλέον να καυχιέται πως έχει κερδίσει μία θέση στο πάνθεον με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το αξιόμαχο σύνολο του Hodgson πέρασε από χίλια κύματα αλλά τελικά κατάφερε κάτι που έμοιαζε απίθανο όταν ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Πλέον όμως μπορεί να σταματήσει να ονειρεύεται και να αρχίσει να ζει την πραγματικότητα, ο τελικός άλλωστε δεν απέχει παρά μόνο μερικές ώρες... Η οδύσσεια των “Cottagers” διήρκησε περίπου 10 μήνες. Σε αυτούς τους 10 μήνες, οι παίκτες του Hodgson έδωσαν 18 αγώνες ενώ επισκέφτηκαν 8 διαφορετικές χώρες. Εν αρχή ην η FK Vėtra λοιπόν. Ο... καυτός ήλιος του Ιουλίου δεν εμπόδισε τους “Cottagers” να επικρατήσουν άνετα των Λιθουανών προκειμένου να βρεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι με τους παίκτες της ρωσικής Amkar, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην αγγλική ομάδα. Βασιλεία, Ρόμα και CSKA Σόφιας, διέταξε η κληρωτίδα για τους ομίλους της διοργάνωσης, με την Fulham να ανταποκρίνεται και να προκρίνεται ως δεύτερη. Οι αγώνες απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Shakhtar ήταν το κρας-τεστ για το σύνολο του Hodgson. Νίκη στο Craven Cottage, ισοπαλία στην Ουκρανία και... πλώρη για τους 16. Πολλοί πίστεψαν πως η ευρωπαϊκή περιπέτεια της αγγλικής ομάδας τελείωσε στο Τορίνο, όταν ο αγώνας απέναντι στην Juventus έληξε 3-1 υπέρ της ιταλικής ομάδας. Το “Craven Cottage” μίλησε και πάλι όμως και με μία επική ανατροπή (4-1)! ο Hodgson άρχισε να σκέφτεται τρόπους για να κλείσει τα ατού της Wolfsburg, Dzeko και Grafite. Ούτε οι “λύκοι” όμως κατάφεραν να δαγκώσουν την Fulham, η οποία στους ημιτελικούς της διοργάνωσης , εκτόπισε και το φιλόδοξο να αγωνιστεί στο γήπεδο του στο τελικό, Αμβούργο. Παρ’ όλα αυτά, ο Hodgson δεν πετάει στα σύννεφα. Μπορεί να τιμήθηκε ως ο προπονητής της χρονιάς στο Νησί, αλλά ο ίδιος επικεντρώνεται στο τελικό, σκεπτόμενος πως οι Damien Duff και Bobby Zamora δεν είναι απόλυτα έτοιμοι για τον εν λόγω αγώνα. Η συμμετοχή τους θα κριθεί την τελευταία στιγμή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Pantsil, ο οποίος θα αντικατασταθεί με έναν εκ των Chris Baird και Stephen Kelly αν τελικά δεν καταφέρει να ξεπεράσει το τραυματισμό του.
Διαιτητής
Ο 39χρονος Ιταλός, Nicola Rizzoli θα διευθύνει την αναμέτρηση με βοηθούς τους συμπατριώτες του Cristiano Copelli και Luca Maggiani. Τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Gianluca Rocch ενώ οι Paolo Taglievanto και Andrea De Marco θα είναι οι δύο έξτρα επόπτες.
www.englishfootball.gr