Του Αλ. Καρύτσα: Ο κόουτς Στάικος, ο πρόεδρος και η εποχή Γρηγορίου

Θέμα χρόνου ήταν η απομάκρυνση Στάικου από τον ΠΑΣ Γιάννινα και η αφορμή δόθηκε με την ήττα από την Κηφισιά που δεν επέτρεπε περιθώρια άλλων αναβολών.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος  στήριξε, για  λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να δικαιολογήσει, αν κάποτε αποφασίσει να μιλήσει δημόσια, τον κόουτς  σε βαθμό που να έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ο ίδιος,  αλλά και με αυτή του την στήριξη να τον έχει εκθέσει επιζήμια, μιας και στις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες αποτελούσε την αιτία  όλων των κακών που παρουσίαζε η ομάδα. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε, αλλά και κανένας ποτέ δεν φρόντιζε να εξηγήσει το γιατί, προφυλάσσοντας τον, ώστε να του αποδίδονται, τουλάχιστον,  οι ευθύνες που πραγματικά  του ανήκαν και όχι κι αυτές για τις οποίες δεν είχε καν συμμετοχή, αλλά ανοχή…

Του Αλέκου Καρύτσα | Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το super-fm.gr

Δεν είναι  κακός προπονητής ο Στάικος ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο κακός όσο αφήνουν τα αποτελέσματα να εννοηθεί,  εφόσον  η αξιοπρεπής, για τα δεδομένα και το υλικό που είχε την προηγούμενη περίοδο, πορεία ενισχύουν αυτή την άποψη. Ίσως με καλύτερο έμψυχο υλικό και πραγματικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες δίπλα του, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κύρος του και να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους το πλάνο και την φιλοσοφία του, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
Το λάθος του εντοπίζεται στο ότι, ενώ είχε αντιληφθεί την ανεπάρκεια του ρόστερ,  δέχθηκε να εργασθεί με αυτό μην επιτρέποντας καμιά αμφισβήτηση για την ποιότητά του,  εκφράζοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη του σε αυτό,  με αποτέλεσμα να εκτίθεται στην κοινή γνώμη, που εύλογα  στο ερώτημα του:  αν το ρόστερ είναι καλό, τότε γιατί η πορεία ήταν κακή, η απάντηση οδηγούσε προφανέστατα στην ανεπάρκεια του προπονητή, δημιουργώντας  έτσι  ένα συνεχές απυρόβλητο σε όλους  τους άλλους …
Οπότε,  χωρίς καμία επίπτωση για κανέναν, στις κακές εμφανίσεις απέμενε μόνο στο φιλότιμο κάποιων ποδοσφαιριστών στο να μπορέσει να πάρει κάποιο καλό αποτέλεσμα η ομάδα, ενώ κάποιοι άλλοι,  ανεξαρτήτου απόδοσης,  είχαν πάρει την φανέλα του βασικού στο σπίτι τους,  με τον κόουτς να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Έτσι ήταν εύκολο να αποτελεί το άλλοθι για όλους, όπως βέβαια και τον σάκο του μποξ… ενώ δεν υπήρχε καμία πίεση στο να υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις ενίσχυσης, άρα και παραδοχής του λάθους σχεδιασμού και από την διοίκηση,  που θα τον αποφόρτιζαν τουλάχιστο από την πίεση των ευθυνών που διαρκώς αναλάμβανε και δεν καταμερίζονταν… Όταν βέβαια έγινε, κάτι τέτοιο ήταν πλέον αργά.
Εξίσου σοβαρό ήταν και το λάθος του ότι δεν επέμεινε στην πρώτη του παραίτηση εφόσον, πέραν της τυπικής ανακοίνωσης ,  ουδεμία αγωνιστική  στήριξη επιπλέον δεν μπορούσε να του παρασχεθεί άμεσα και η όποια ανάκαμψη και στον πιο αδαή ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να επέλθει.
Έτσι εκτέθηκε και με το τραγικό αποτέλεσμα της Κηφισιάς, επί της ουσίας…απολύθηκε και αυτό δεν ήταν ούτε το καλύτερο, αλλά και ούτε το δικαιότερο γι’ αυτόν.
Όσον αφορά την ομάδα, η καθυστερημένη αλλαγή προπονητή είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος από τον νέο προπονητή για την καλύτερη γνωριμία και προετοιμασία ενόψει αποφασιστικών για την κατηγορία αγώνων.
Οι φήμες δε, που διέρρεαν για αλλαγή των βασικών συνεργατών του, που δεν διαψεύδονταν,  περισσότερο κακό έκαναν στην ομάδα,  μιας και κανείς δεν μπορεί να δουλέψει αποδίδοντας τα μέγιστα όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η χρησιμότητα του, αλλά και το έργο του. Και η χρονική στιγμή δεν επιτρέπει τέτοιου είδους “ρήξεις” που ή τις κάνεις άμεσα ή τις διαψεύδεις άμεσα.
Στα παραπάνω δεν τίθεται θέμα δικαιολογίας για κανένα. Σε πορείες υποβιβασμού φταίνε όλοι. Τίθεται όμως σοβαρό ζήτημα σωστής λειτουργίας απ’ όλους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα, αν δεν υπάρξουν σωστά συμπεράσματα και ενέργειες.
Καλή συνέχεια κόουτς, προσπάθησες, πάλεψες έντιμα, αλλά δεν αρκούσε μόνο αυτό…

Ο Πρόεδρος….

Το άδικο για τον πρόεδρο είναι ότι όπως φαίνεται είτε δεν περιστοιχίζεται από ανθρώπους επαρκούς γνώσης του αντικειμένου που να τον έχουν πείσει ότι πρέπει να εμπιστευθεί την κρίση τους, οπότε λειτουργεί από μόνος του και κάνει, εύλογα,  σοβαρά λάθη,  είτε λόγω απειρίας στη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου μεγέθους , όπως είναι ο ΠΑΣ είτε μη επαρκών γνώσεων , ή  τα άτομα που είναι δίπλα του έχουν αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη του και εισακούονται στις όποιες, ανεπιτυχείς εκ του αποτελέσματος προτάσεις τους, οδηγώντας τον  με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, ένα συμπέρασμα κυριαρχεί. Ανεπάρκεια συνεργατών.
Το λάθος του προέδρου είναι ότι δεν φροντίζει να προστατέψει την ομάδα φέρνοντας κοντά της και κοντά του, είτε δοκιμασμένους συνεργάτες, είτε  νέα πρόσωπα, νέα μυαλά, άφθαρτους και κυρίως γνώστες του αντικειμένου…!
Είναι άδικο όμως να κυριαρχεί η άποψη ότι δεν ενδιαφέρεται για την ομάδα και ότι την έχει αφήσει στην τύχη της μιας και τόσο οι κινήσεις πλέον στο θέμα προπονητή όσο και η δέσμευση για ενίσχυση δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.  Η συνέχεια θα δείξει το αν θα κριθεί επιτυχημένος ή όχι και αν έχει την δυνατότητα με τις κινήσεις του να επαναφέρει την ομάδα  στην κανονικότητα. Λάθη έκανε,  αλλά αυτά λησμονούνται όταν επανορθώνονται και δεν κοστίζουν.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων δικαιούται χρόνο

Η μετά Στάικου μέρα…

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΠΑΣ σε ρυθμούς…Γρηγορίου.  Έμπειρος προπονητής, με πέρασμα από αρκετές ομάδες και από τα ονόματα που έχουν συνεχή παρουσία  τα τελευταία χρόνια από το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν φαντάζει κακή σαν λύση «σωτηρίας» χωρίς βέβαια να είναι και ο «μάγος» που θα μετατρέψει ξαφνικά τον ΠΑΣ σε… AJAX. H ανάγκη ενίσχυσης εξακολουθεί να υφίσταται …
Αν πετύχει τον στόχο της σωτηρίας της ομάδας,  τότε κι ο ίδιος θα επανέρθει δυναμικά στην “αγορά”, μιας και η περσινή χρονιά δεν ήταν και ό,τι καλύτερο γι’ αυτόν,  ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα έχει κάνει τεράστιο πισωγύρισμα. Έχει γνώσεις, δυνατότητες, εμπειρία, στήριξη, αποδοχή και αναλαμβάνει  με δικό του επιτελείο αξιόλογων βιογραφικών και σε εποχή που τίποτε δεν είναι μη αναστρέψιμο.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό κόουτς…

Υ.Γ. Όσοι παρευρίσκονται κατά την διάρκεια των  αγώνων στον πάγκο της ομάδας και πιστεύουν ότι με τις έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και τις κάρτες που εισπράττουν,  ελαφρά τη καρδία , οδηγώντας και σε πρόστιμα την ομάδα, θεωρούν  ότι με αυτή τους την συμπεριφορά την βοηθούν,  ή άσχετοι είναι ή προβολή επιδιώκουν, γιατί εκ του αποτελέσματος,  δεν προκύπτει πουθενά ότι βοηθούν σε κάτι… Αποσυντονίζουν , αποπροσανατολίζουν, εκνευρίζουν…προκαλούν. Σε λίγο,  περισσότερες κάρτες θα έχει ο πάγκος από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται…
Πρωταγωνιστές είναι οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές…Οι φίλαθλοι, όπως και το ποδόσφαιρο, δεν αντέχουν πλέον να ασχολούνται με συμπεριφορές παραγόντων..