Σαν σήμερα το 1976: Ο Χατζηπαναγής αγωνίζεται με την Εθνική

Την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος φόρεσε σαν σήμερα, το 1976, ο Βασίλης Χατζηπαναγής.
Ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των Εποχών, φόρεσε την φανέλα με το Εθνόσημο στον φιλικό αγώνα με την Πολωνία.
Ο Αλκέτας Παναγούλιας εντυπωσιάστηκε από τις πρώτες εμφανίσεις του ομογενούς στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας και τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα για τη φιλική αναμέτρηση με την Πολωνία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο και κατέγραψε ορισμένες περίτεχνες ενέργειες, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί ουσιαστικός, απόρροια της απειρίας και του δικαιολογημένου άγχους.
«Όταν προσαρμοστώ με το παιχνίδι των συμπαικτών μου, τότε θα ανέβει η απόδοσή μου περισσότερο» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη λήξη του φιλικού αγώνα.
Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο οποίος επτά μήνες αργότερα θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και θα τον οδηγούσε στο νταμπλ, έμεινε εντυπωσιασμένος τόσο από τον «Νουρέγιεφ» όσο και από τους Μάικ Γαλάκο, Μίμη Παπαϊωάννου, Βασίλη Κωνσταντίνου, Άνθιμο Καψή.
Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε 1-0 με ένα υπέροχο σουτ του Γιώργου Κούδα, στο 23ο λεπτό. Η ενδεκάδα της Εθνικής σε εκείνο το παιχνίδι: Κωνσταντίνου, Κυράστας (46' Ιωσηφίδης), Καψής, Φοιρός, Πάλλας, Σαράφης (74' Αναστασιάδης), Κούδας, Δαβουρλής, Χατζηπαναγής, Γαλάκος (62' Αποστολίδης), Παπαϊωάννου.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πόνταρε πολλά στον θρυλικό ομογενή «ζογκλέρ» του Ηρακλή ενόψει της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978, όμως λίγο αργότερα η ΦΙΦΑ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.
Ο «Βάσια» είχε αποκτήσει και τη Σοβιετική υπηκοότητα προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής με τα χρώματα της Παχτακόρ, γεγονός που περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την πικρία του για το γεγονός ότι δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το αριστερό παρελθόν της οικογένειάς του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής έπαιξε μόνο σε, προς τιμήν του, φιλική αναμέτρηση με την Γκάνα στις 14 Δεκεμβρίου 1999 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.