Πρωταθλήτρια Κόσμου η Αργεντινή στις εξαγωγές ποδοσφαιριστών

Η τελευταία έκθεση της εταιρείας Euromericas Sport Marketing, μοναδική στην παγκόσμια μέτρηση της αθλητικής βιομηχανίας, εξηγεί πώς το 2022 η Αργεντινή εδραιώθηκε ως παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές ποδοσφαιριστών για δέκατη συνεχή χρονιά με συνολικά 3.890 παίκτες, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (συνολικά 2.780).
Ακολουθούν στην τρίτη θέση το Μεξικό με 578 παίκτες, η Κολομβία με 411, η Παραγουάη με 376, η Ουρουγουάη με 324, το Περού με 212, το Εκουαδόρ με 198 και η Χιλή με 145.
«Σε ό,τι αντιστοιχεί στην τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές Αργεντινών παικτών έχουν αυξηθεί κατά 1.450%. Το 82% προορίζεται για τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά οι προορισμοί έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ισχυρότερες τάσεις είναι η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια», εξηγεί ο δημιουργός του στούντιο μετρήσεων και ομότιμος καθηγητής αθλητικού μάρκετινγκ, Γεράρδο Μολίνα.
«Ως προστιθέμενη αξία που χαρακτηρίζει αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, η έκθεση δείχνει την αύξηση στην Αργεντινή κατά 61% των εξαγωγών που πραγματοποιούνται από ακαδημίες ποδοσφαίρου ή ιδιωτικούς συλλόγους και όχι από επαγγελματικούς συλλόγους που συνδέονται με την ομοσπονδία. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η φιγούρα των διαμεσολαβητών ή των εκπροσώπων των παικτών, που πραγματοποιούν και διαχειρίζονται τις εμπορικές πράξεις με τις οικογένειες των παικτών και όχι με τους μάνατζερ των συλλόγων», προσθέτει ο Μολίνα.
Από το 2005 ο λεγόμενος μηχανισμός αλληλεγγύης έχει ενσωματωθεί στον κανονισμό της FIFA, σύμφωνα με τον οποίο εάν ένας παίκτης μεταγραφεί πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, το 5% της πληρωμής που καταβάλλεται χορηγείται στον σύλλογο που εκπαίδευσε κι εξέλιξε τον ποδοσφαιριστή πριν από την ηλικία των 23 ετών, εφόσον είχε προηγουμένως μετατεθεί σε αυτή την επαγγελματική ηλικία. Εάν υπάρχουν περισσότεροι σύλλογοι που επηρεάζονται, το 5% ανακατανέμεται.
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης μια συμπληρωματική δειγματοληψία, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι απόψεις των οπαδών των δύο κορυφαίων χωρών επί του θέματος.
Στη Βραζιλία το 65% πιστεύει ότι οι παίκτες δεν πρέπει να συνεχίσουν να εξάγονται, ενώ παρόμοια είναι η σκέψη και στην Αργεντινή, όπου το 76% δήλωσε ότι «το ποδόσφαιρο της χώρας είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο και, ως εκ τούτου, έχει το δικαίωμα να έχει τους παίκτες του στη δική του επικράτεια και να δημιουργεί ανταγωνιστικά τουρνουά και για αυτό δεν είναι απαραίτητο να τους εξάγει».
Σύμφωνα με τον Γεράρδο Μολίνα, «τα εγχειρήματα του 2022 φέρνουν την Αργεντινή σε μια κρίσιμη στιγμή, μέρος της ταυτότητας αρχίζει να χάνεται δεδομένης της πτώσης λόγω της έλλειψης παικτών ποιότητας, καθώς ένας ποδοσφαιριστής που δείχνει κάτι διαφορετικό πωλείται αυτόματα στο εξωτερικό».
Και συμπληρώνει: «Αυτές οι πωλήσεις επηρεάζουν και κάνουν το ποδόσφαιρο μέτριο, όχι ανταγωνιστικό όπως είναι τα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Αυτό υπάρχει και είναι πολύ σημαντικό θέμα για τους προπονητές, γιατί δεν μπορούν να δώσουν συνέχεια στο σύλλογο και αποτυγχάνουν να φτιάξουν καλές ομάδες». ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr