Σαν σήμερα το 1975: Ήρθε ο Χατζηπαναγής στην Ελλάδα

Ο μύθος του Βασίλη Χατζηπαναγή στην Ελλάδα ξεκίνησε σαν σήμερα το 1975, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Θεσσαλονίκη.
Αν και ακόμα δεν ήταν ευρέως γνωστό το μοναδικό του ταλέντο, οι φίλοι του Ηρακλή του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, 2 το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο 21χρονος τότε Χατζηπαναγής εντυπωσιάστηκε από τον κόσμο του "Γηραιού" και όταν δύο εβδομάδες αργότερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο γήπεδο, τους άφησε… άφωνους.
Για τον «Βάσια» είχαν μιλήσει κάποιοι στον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, Νίκο Αμπατζίδη κι εκείνος έκανε πέντε ταξίδια στην Τασκένδη για να τον δει και να κλείσει τη μεταγραφή. Ο Χατζηπαναγής έπαιζε από τα 12 του στις ακαδημίες της Διναμό Τασκένδης και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Παχτακόρ, η οποία τότε ήταν μία από τις πλουσιότερες ομάδες στη Σοβιετική Ένωση. Για να παίξει ως επαγγελματίας όμως, έπρεπε να πάρει τη Σοβιετική υπηκοότητα, κάτι στο οποίο τελικά συνηγόρησαν οι γονείς του, προκειμένου να μην του κόψουν το δρόμο.
Οι εμφανίσεις του στην Παχτακόρ, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι να μετακομίσει στον Ηρακλή, προκάλεσαν την κλήση του στην Εθνική Ελπίδων της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στην Ολυμπιακή ομάδα.
Το 1976 κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος, στο φιλικό παιχνίδι κατά της Πολωνίας στις 6 Μαΐου, που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όμως, επειδή είχε ήδη αγωνιστεί σε επίσημα ματς με τις "μικρές" Εθνικές της Σοβιετικής Ένωσης δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί σε άλλο ματς της Εθνικής Ελλάδος. Αγωνίστηκε ξανά, τιμής ένεκεν, στις 14 Δεκεμβρίου 1999 σε ηλικία 45 ετών, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι που έδωσε προς τιμήν του η Εθνική Ελλάδος με την Γκάνα, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο. Στο παιχνίδι αυτό αγωνίστηκε μόνο 21 λεπτά αλλά πρόλαβε να δείξει τη μεγάλη κλάση του, αφού στο 13' δημιούργησε το μοναδικό γκολ της Εθνικής μας.
Από τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ελλάδα, ο Χατζηπαναγής φρόντισε να τρελάνει τους οπαδούς του Ηρακλή που τον αποθέωναν στο Καυτανζόγλειο και όχι μόνο. Τα γήπεδα γέμιζαν όταν έπαιζε, μόνο και μόνο για να τον δουν να κάνει τα μαγικά του με τη μπάλα.
Τα κόλπα που έκανε μέσα στο γήπεδο ήταν ανεπανάληπτα, γι' αυτό και αναδείχτηκε από την ΦΙΦΑ ο Καλύτερος Έλληνας Ποδοσφαιριστής. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν του δόθηκε το προσωνύμιο «Νουρέγιεφ».
Στα επιτεύγματά του με τη φανέλα του Ηρακλή συγκαταλέγεται το Κύπελλο Ελλάδας το 1976, αλλά και η κλήση του στη Μικτή Κόσμου, στις 22 Ιουνίου 1984. Τότε αγωνίστηκε στο παιχνίδι κόντρα στην Κόσμος της Νέας Υόρκης και, βρέθηκε δίπλα σε ονόματα όπως οι Κέμπες, Μπεκενμπάουερ, Σίλτον, Μάγκατ και Ροστό. gothess