Σαν σήμερα το 1999: Το "αντίο" του Σάββα Κωφίδη στην ενεργό δράση

Το "αντίο" στην ενεργό δράση είπε σαν σήμερα, 30 Μαΐου του 1999, ο Σάββας Κωφίδης.
Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1998-1999, ο Ηρακλής χάνει στην έδρα του από τον υποβιβασμένο Πανελευσινιακό με ανατροπή 2-3. Αυτό ήταν το 493ο και τελευταίο παιχνίδι στην μεγάλη καριέρα του Σάββα Κωφίδη.
Ο γεννημένος το 1961 στο Αλμάτι του σημερινού Καζακστάν, το οποίο ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση βετεράνος μέσος, είναι μία από τις πιό αγαπητές και ευγενέστερες φυσιογνωμίες σε ολόκληρη την Ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος με μοναδική φιλοσοφία ζωής.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηρακλή, την ομάδα με την οποία συνδέθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ο χαρισματικός χαφ, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά με τον «Γηραιό» το 1981, χρονιά που η ομάδα αγωνίζονταν στη Β' Εθνική κατηγορία, λόγω μιας υπόθεσης δωροδοκίας αντιπάλου παίκτη από τη διοίκηση του Ηρακλή, υπόθεση για την οποία η ομάδα της Θεσσαλονίκης τελικά δικαιώθηκε στα δικαστήρια.
Η πρώτη του θητεία στους «Κυανόλευκους» διήρκεσε ως το 1988, με τον Κωφίδη να γράφει πάνω από 200 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σε μία περίοδο που έλαμπε και το άστρο του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο Κωφίδης αποτελούσε από τότε την ήρεμη δύναμη στο κέντρο, ενώ διακρίνονταν και για το χειρισμό μπάλας που διέθετε. Κατά την πρώτη παρουσία του στον Ηρακλή, ο Κωφίδης αποτέλεσε μέρος της ομάδας που κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1985, ενώ αγωνίστηκε και στον ατυχή για την ομάδα του τελικό Κυπέλλου απέναντι στον ΟΦΗ το 1987. Εκείνος ο Ηρακλής ήταν, κατά κοινή ομολογία, μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν δει τα Ελληνικά γήπεδα.
Στη συνέχεια, μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε δίπλα στον μεγάλο Ούγγρο μπαλαδόρο Λάγιος Ντέταρι, όντας κομμάτι της ομάδας που προσπάθησε να φτιάξει ο Κοσκωτάς για να κυριαρχήσει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδος (1990, 1992), κατά τη διάρκεια της τετραετούς του παρουσίας εκεί.
Φεύγοντας το 1992 από τον Ολυμπιακό, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου αγωνίστηκε για 5 σεζόν στον Άρη, γράφοντας 126 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σκοράροντας εννέα φορές. Αποχώρησε το 1997, για να ενταχθεί εκ νέου στην πρώτη ομάδα της καριέρας του, τον Ηρακλή.
Αγωνίζεται από τον Ιανουάριο του 1997 ως το 1999 στον Ηρακλή και κλείνει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, γράφοντας ακόμη 69 παιχνίδια στο πρωτάθλημα με τους «Κυανόλευκους». Μια γεμάτη καριέρα η οποία βέβαια τον οδήγησε και στο να αποτελέσει και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας των Ανδρών για σειρά ετών.
Η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική καταγράφηκε το 1982 και αγωνίστηκε συνολικά για 12 ολόκληρα χρόνια, γράφοντας συνολικά 67 συμμετοχές με τη "Γαλανόλευκη". Αποτέλεσε βασικό κομμάτι της πορείας προς τα γήπεδα της Αμερικής το 1994, την πρώτη φορά που η Ελληνική ομάδα προκρίθηκε σε Μουντιάλ. Αγωνίστηκε και στα 3 παιχνίδια της τελικής φάσης, ενώ εκείνη η χρονιά ήταν και η τελευταία που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Εθνικής.