Κατσουράνης: «Απωθημένο η επιστροφή στην Παναχαϊκή»

Ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στο gazzetta.gr δίνοντας μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Διαβάστε όσα είπε ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 και βετεράνος της Μπενφίκα:

Για το ποιούς θα επέλεγε από κάθε ομάδα που έχει αγωνιστεί: «Από την Παναχαϊκή τον Ραϊμόν Καλά ή τον Χάτζι. Από την ΑΕΚ είναι πάρα πολλοί. Θα έπαιρνα Ζαγοράκη και Νικολαΐδη. Από τον Παναθηναϊκό τον Καραγκούνη, τον Λέτο και τον Νίνη. Από τον ΠΑΟΚ θα έπαιρνα τον Σαλπιγγίδη και τον Λίνο. Από την Ινδία τον Μπελάρντι και τον Τσιρίλο. Από την Μπενφίκα τον Αϊμάρ και τον Ντι Μαρία. Από τον Ατρόμητο τον Καραμάνο και τον Δημούτσο».

Για το πιο μοντέλο διακυβέρνησης του αρέσει στο ποδόσφαιρο και πιο ταιριάζει σε Ελληνικό κλαμπ: «Είμαι αντίθετος σε όλα. Πρέπει να έχουμε ελληνικό στοιχείο και Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θέλουμε άμεση επιτυχία και δεν αντέχουμε το μοντέλο που έχω εγώ στο κεφάλι μου είτε ως τεχνικός διευθυντής στο μέλλον είτε ως διευθυντής ακαδημιών. Είναι μεγάλο το λάθος που γίνεται με τους ξένους. Θυμάμαι ένα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού που έπαιζαν μόνο 4 ξένοι στις δύο ομάδες. Πάσχουμε στο να δίνουμε χρόνο σε ποδοσφαιριστές ώστε να αρπάξουν την ευκαιρία τους. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής επίσης δεν παίρνει σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία».

Γιατί δεν στήριξε το Ελληνικό ποδόσφαιρο τον Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ, τον Νικολαΐδη στην ΑΕΚ, τον Κατσουράνη στην Παναχαϊκή: «Είναι η ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα το θέλει να κινηθεί σε τέτοιες θέσεις κλειδιά με παλιούς ποδοσφαιριστές. Για να πετύχει παίζουν ρόλο οι συνθήκες εργασίες, η νοοτροπία των παραγόντων γενικά, η υπομονή και όλες οι παθογένειες του Ελληνικού ποδοσφαίρου που οδηγούν αυτά τα παιδιά εκτός ποδοσφαίρου. Αν δεν πάμε σε αυτά τα παιδιά δεν θα έχουμε μέλλον. Στην Μπάγερν υπάρχουν ο Ρουμενίγκε, ο Σαλιχάμιτζιτς και ο Καν. Εδώ δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα και δυστυχώς το ποδόσφαιρο μας αφήνει».

Για τους πέντε Έλληνες προπονητές που θα επέλεγε:
«Ο Σίμος και ο Παπαπαναγής, βγήκαν Ευρώπη. Όπως ο Οφρυδόπουλος και ο Κυριακίδης θα το κατάφερναν. Υπάρχουν Έλληνες νέοι προπονητές που έχουν δουλέψει σε ακαδημίες. Ο Κυριακίδης κάνει πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Σε όλη την Ευρώπη εκεί εστιάζουν στις ακαδημίες. Ο Άγιαξ, η Μπαρσελόνα και πολλές ομάδες».

Για το αν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ποδόσφαιρο αυτή τη συγκυρία με τον κορονοϊό για τους νέους ποδοσφαιριστές:
«Με αυτούς τους παράγοντες δύσκολα. Αν αλλάξουν τα πράγματα ίσως. Ένας… τρελός ο Μπέντο ήρθε και ο Ολυμπιακός πήρε 20 εκατομμύρια από τον Ρέτσο».

Για το αν μπορεί να προκύψει μέσα από το ποδόσφαιρο ένας καλός προπονητής ή ένας καλός τεχνικός διευθυντής: «Είναι το θέμα πως αντιλαμβάνεσαι το ποδόσφαιρο. Να αναθεωρείς πράγματα, να συζητάς με πρώην συμπαίκτες σου για το πώς βλέπεις το ποδόσφαιρο και να διαλέξεις καλύτερους συνεργάτης από εσένα. Ο Κλοπ πήρε προπονητή για να τους μάθει να ρίχνουν πλάγια. Σκάουτινγκ, ανάλυση είναι σημαντικά θέματα. Έξω έχουν 15 βοηθούς ο καθένας και δίνουν στους παίκτες οδηγίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εδώ στην Ελλάδα αν μείνουμε πίσω σε αυτό θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνέχεια. Δεν ξέρουν που πρέπει να επενδύσουν. Όταν κοιτάς το παρόν και πώς να κερδίσεις τον αγώνα της Κυριακής δεν έχεις μέλλον».

Γιατί δεν φτιάχνει μια ομάδα με άλλους:
«Η Παναχαϊκή έχει πολλά χρόνια να παίξει Α’ Εθνική. Έχει χάσει πολλούς οπαδούς. Για να το ισορροπήσεις θέλει πολύ δουλειά οργανωτικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα. Τώρα η ΑΕΚ έχει, παλιά στους Θρακομακεδόνες δεν είχε για παράδειγμα. Ο Εργοτέλης για παράδειγμα δεν έχει οπαδική βάση. Είναι κάποιες ομάδες στην επαρχία που έχουν μια βάση όπως ο ΠΑΣ, ο ΟΦΗ για παράδειγμα».

Για τις 3 αποφάσεις που θα έπαιρνε στο ποδόσφαιρο: «Το πρώτο ότι θα άλλαζα το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ. Θα έφευγαν όλοι και θα έμπαιναν άνθρωποι του ποδοσφαίρου και τεχνοκράτες. Με σοβαρές απόψεις και τιμή. Το βάζω πακέτο με τον εκλογικό νόμο που πρέπει να αλλάξει και να μην γίνεται με τις Ενώσεις. Επίσης θα προσπαθούσα να αλλάξω τον ΚΑΠ και ακόμη θα προσπαθούσα να κάνω ένα μοντέλο κατηγοριών. Πόσες αντέχει επαγγελματικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο; Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη και σε συνεργασία με το κράτος για να μπορούν οι ομάδες να τα φέρνουν βόλτα με τα οικονομικά, να λειτουργούν ακαδημίες».

Για το πόσο τον δυσκόλεψε η μετάβαση όταν σταμάτησε την καριέρα του: «Το πέρασα αναίμακτα. Φτιάξαμε μια ομάδα 7Χ7 και ήταν σημαντικό ψυχολογικό βοήθημα. Μετά μου ήρθε καλά η δουλειά στην Παναχαϊκή. Έχω απωθημένο να το γυρίσω να το τελειώσω γιατί η Πάτρα είναι η πόλη μου. Με κράτησε ζωντανό στο να έχω στόχους. Πάντα θα έχω ψηλά την Παναχαϊκή. Μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ ενεργά με αυτό που θέλω να κάνω και να πάρω εμπειρίες για τη συνέχεια. Ακόμα κι αν μου γινόταν πρόταση από μεγάλη ομάδα δεν θα πήγαινα τότε. Θέλω να ξεκινάω από χαμηλά και στα 2,5 χρόνια εκεί κατάφερα να χτίσω πολλά πράγματα. Θεωρώ πως εκεί έκανα αυτά που είχα δει σαν ποδοσφαιριστής και το πιο σημαντικό είναι ότι διάλεξα συνεργάτες καλύτερους από μένα. Φτιάξαμε μια ομάδα που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο».

Για το αν του ταιριάζει το μοντέλο του ΟΦΗ: «Είναι το ίδιο που είχαμε στην Παναχαϊκή. Κάναμε ακόμα και συνεντεύξεις με τον παίκτη. Αν του δώσω εγώ ένα δώρο πριν το ματς για την αδερφή του, αν ξέρω ότι είναι το αγαπημένο του πρόσωπο, τότε μπορεί να κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση στο γήπεδο. Θα το εκτιμήσει ο παίκτης. Όλα αυτά τα μικρά μικρά θέλεις πολλά χρόνια να τα χτίσεις. Ήμουν τυχερός γιατί είχαμε κάνει στην Παναχαϊκή πολύ καλή δουλειά για να βγάλουν τα παιδιά στο γήπεδο αυτό που μπορούν. Θέλουν χώρο και χρόνο. Αν έχουμε μόνο ξένους δεν θα παίξουν ποτέ αυτά τα παιδιά».

Για τα είδωλά του όταν ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του και αν είδε έναν νέο Κατσουράνη με τα χρόνια: «Στο ερασιτεχνικό δεν είχα κάποιο είδωλο. Σαν πιτσιρίκι είχα τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, τον Σαραβάκο και τον Αναστόπουλο. Τώρα στη δεύτερη ερώτηση δεν έχω δει κάποιον τέτοιο. Υπάρχουν κάποιοι που μοιάζουν. Ο Μουστακόπουλος μοιάζει στον Γαλανόπουλο, ο Πλέγας στον Σάμαρη. Θέλει γνώση να διακρίνεις αυτό το πράγμα».

Για την δεκάδα που θα επέλεγε με τα καλύτερα μυαλά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο: «Πρόεδρο τον Γεωργακόπουλο. Προπονητή τον Κυριακίδη με τον Οφρυδόπουλο. Θα έπαιρνα σίγουρα στο τιμ τον Καραγκούνη. Σίγουρα θα έπαιρνα τον Νικολαΐδη γιατί μπορεί να οργανώσει και να στελεχώσει μια ομάδα. Τον Δέλλα, τον Παναγή, τα αδέρφια Παπαπαναγή σίγουρα».

Για το ποιούς παίκτες θα έπαιρνε ως ατζέντης:
«Θα έπαιρνα σίγουρα τον Πλέγα. Τον Μουστακόπουλο επίσης. Και τρίτον θα έπαιρνα τον Κώτσιρα. Τώρα αν είχα δυνατότητα θα έπαιρνα τον Τσιμίκα και τον Γιαννούλη. Έχουν φοβερή εξέλιξη. Ο Τσιμίκας κάνει εξωπραγματική δουλειά. Η χρονιά του οφείλεται στο περιβάλλον που είχε ο Ολυμπιακός και στον προπονητή του. Επίσης θα έπαιρνα και τον Μπακασέτα. Έχει πολλά ακόμα να δώσει και δεν έχει καταλάβει πόσο καλός παίκτης είναι».

Για το αν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα φέρει και χειραγωγημένα ματς: «Όπου υπάρχει φτώχεια, αυτό εισχωρεί περισσότερο. Ήμασταν τυχεροί που δεν μας έτυχε κάτι τέτοιο ή δεν το καταλάβαμε. Πρέπει να το προσέξουμε και να το πολεμήσουμε. Στην Παναχαϊκή το κατάλαβα περισσότερο. Ήταν μεγάλο σχολείο. Έχω ένα μεγάλο ατού ότι η Παναχαϊκή δεν έφερε άσο ημίχρονο διπλό τελικό».

Για το αν φοβάται τον κορωνοϊό: «Ναι, είμαι στο σπίτι 50 μέρες με αυστηρή καραντίνα. Έχω ένα περιστατικό με κοντινό φίλο μου που ήταν σε κώμα λόγω του κορωνοϊού. Ήταν απόλυτα υγιής 46 ετών. Ακόμα δεν έχει βγει από το κώμα εδώ και 30 μέρες. Ήταν 50-50 για τη ζωή του. Το κράτος, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, τα πήγε καλά. Πήραμε γρήγορα προφυλάξεις, ο λαός έκατσε σπίτι του και ακολούθησε τις οδηγίες. Απλά δεν καταλαβαίνω τι θα αλλάξει σε επτά μέρες για να βγούμε έξω. Απλά τα μεγάλα αφεντικά είπαν βγείτε να δουλέψετε. Πρέπει να προσέξουμε όλοι λοιπόν γιατί με 5-10% ανοσία θα κολλήσουμε όλοι αν δεν προσέχουμε. Ο κόσμος φοβήθηκε και πειθάρχησε πιστεύω. Είδαμε την Ιταλία, την Ισπανία και τι συνέβαινε. Ο Τσιόδρας έπαιξε 100% ρόλο. Όλοι τον άκουγαν όταν μίλαγε».

Για το αν το όπλο του Έλληνα ήταν η πειθαρχία:
«Παντού μπορούμε να πειθαρχήσουμε. Ο Έλληνας μπορεί να κάνει τα πάντα. Το ταλέντο μας στο ποδόσφαιρο είναι σαν των Ιταλών, των Σέρβων. Οι Πορτογάλοι παράγουν στο ποδόσφαιρο τα πάντα σε όλο τον κόσμο. Αυτοί πως το κατάφεραν; Και εμείς μπορούμε, απλά δεν θέλουμε. Κάποια στιγμή πρέπει να ισχύουν οι κανόνες για όλους. Ας μπει μια κόκκινη γραμμή. Σε πέντε μέρες μπορεί να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο αν υπάρχει βούληση».