Οι «πελάτες» Κύπριοι και όταν ο Ζαρντέλ απέκλεισε τον Καφού

Με το νέο, από πέρυσι, σύστημα διεξαγωγής του Champions League είναι… κλειστές οι 26 από τις 32 θέσεις, όλη η ιστορία αυγουστιάτικα με τα προκριματικά γίνεται για έξι εισιτήρια.
Μια ακόμη παρουσία στα play offs ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τον ΑΠΟΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα αντιμετωπίσουν τον Αγιαξ, την καλύτερη και πιο δύσκολη ομάδα που έτυχε να κοντράρουν σε αυτή τη φάση απαριθμώντας έντεκα συνεχόμενες παρουσίες στην εν λόγω φάση των δύο ευρωπαϊκών θεσμών. Ο «Αίαντας» είχε βρεθεί ξανά στον δρόμο του ΑΠΟΕΛ, το 2014-15 στους ομίλους του Champions League, παρουσία Μπαρσελόνα και Παρί Σεν-Ζερμέν (!), στο ΓΣΠ οι Κύπριοι του Γιώργου Δώνη είχαν περιορίσει σε ισοπαλία 1-1 τους Ολλανδούς ενώ στο Άμστερνταμ είχαν συνθλιβεί με 4-0. Συνολικά η παράδοση των κυπριακών ομάδων ενάντια στις ολλανδικές είναι 2-1-7 με γκολ… 8-38. Ο δε Άγιαξ, πλην των αγώνων με τον ΑΠΟΕΛ στον όμιλο και την προαναφερθείσα πρόκριση επί της Ομόνοιας, το 2001-02 είχε αποκλείσει, στον 2ο προκριματικό του UEFA, τον Απόλλωνα έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Νίκο Μαχλά και τον… νεαρό τότε Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (3-0, 2-0).
Μία από τις ομάδες που ουδέποτε γεύτηκαν τη χαρά να μετάσχουν στη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του Champions League είναι η Λίντσερ Αθλέτικ Σπορτ Κλαμπ, ευρύτερα γνωστή ως LASK Λιντς (ή… Λίντσερ, κατά κουπόνιον εκ νέου).
Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στην παραμεθόρια πόλη Μπράουναου αμ Ιν, αλλά μετακόμισε στο Λιντς σε παιδική ηλικία και, από όταν ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας το 1933, ανέφερε το Λιντς ως «το σπίτι μου». Η LASK, καίτοι δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα στην Αυστρία, τερμάτισε στη 2η θέση της εγχώρια Bundesliga, απέκλεισε με δύο νίκες τη Βασιλεία και αναμετράται με την Μπριζ.
Κλουζ και Σλάβια δεν έχουν ανταμώσει ποτέ στο παρελθόν. Η Σλάβια έχει το απόλυτο σε προκρίσεις ενάντια σε Τσέχους: 3/3. Το 1999-00 στο UEFA (4-1, 1-1) και το 2007-08 στο Champions League (2-1, 1-1) απέκλεισε την Στεάουα και το 2008-09, στο Europa, τη Βασλιούι (0-0 στην Πράγα, 1-1 εκτός).
Τα προημιτελικά του Copa Libertadores είναι… βραζιλιάνικα, αφού μετέχουν τέσσερις ομάδες, η οποίες συνθέτουν δύο «εμφυλίους» στην 8άδα, οι νικήτριες ανταμώνουν στα ημιτελικά άρα η Βραζιλία έχει σίγουρα μια ομάδα στον τελικό του Σαντιάγο, τον πρώτο μόνο τελικό στην ιστορία του θεσμού. Απόψε η Γκρέμιο υποδέχεται την (αγαπημένη μου) Παλμέιρας στο Πόρτο Αλέγρε, είχαν ανταμώσει το 1995 ξανά στην 8άδα: η Γκρέμιο νίκησε με 5-0 στο πρώτο και ηττήθηκε με 5-1 στη ρεβάνς, πέρασε χάρη στο γκολ του –μεγάλου γκολτζή αργότερα, κυρίως με την Πόρτο- Μάριο Ζαρντέλ στο 16’ (!). Είχε μάλιστα τότε προπονητή τον… νυν της Παλμέιρας, Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου.