«Η ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο»

Επίθεση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και στην Κυβέρνηση με αφορμή τον θάνατο του 60χρονου εργαζόμενου.
Το Συνδικάτο θεωρεί υπεύθυνη την ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ και στην σχετική ανακοίνωση υπάρχουν αιχμές και για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά:

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ για το γεγονός ότι ένας συνάδελφός μας σήμερα έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο και δε θα επιστρέψει ξανά σπίτι του. 

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδότρια εταιρεία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό «ατύχημα», αλλά και το σημερινό θανατηφόρο. 

Θυμίζουμε ότι είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι “δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια”. 

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας για ζητήματα ωραρίου, 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ως τώρα, με ευθύνη και της Επιθεώρησης Εργασίας, λόγω και ελλείψεων έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει είτε δε βρίσκουν κάτι «παράτυπο» είτε μένουν στα χαρτιά, δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους. 

Ευθύνη έχει, όπως και οι προηγούμενες, η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί κάθε φορά που προκύπτει αντιπαράθεση εργοδοτών-εργαζομένων, επιδιώκει συμβιβαστική λύση για να μην εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα. 

Το ατύχημα δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά οφείλεται ακριβώς στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία και στην έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών. Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας. 

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια του Συνδικάτου μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν για να υπερασπιστούν κυριολεκτικά τη ζωή τους. 

Μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, είτε πρόκειται για τη φάση της κρίσης είτε για τη φάση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δείξουν έλεος για μας τους εργαζόμενους. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, βάζοντας στο επίκεντρο το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων».