Μία πενταετία, δεκάδες εκατομμύρια πεταμένα, μία διαχείριση ποδοσφαιρικής εταιρίας για σεμινάρια προς αποφυγή, ο Παναθηναϊκός μια ανάσα πριν την καταστροφή! Το GWJ καταγράφει τον... δεκάλογο του Γιάννη Αλαφούζου.
Παναθηναϊκός... ώρα μηδέν! Το «τριφύλλι» με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατευθύνεται προς τα βράχια με απόλυτη ευθύνη του Γιάννη Αλαφούζου και το GWJ καταγράφει τα δέκα ποδοσφαιρικά «εγκλήματα» του απερχόμενου μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ο οποίος κάθε χρόνο για μια πενταετία κατάφερνε να μην μαθαίνει από τα λάθη του και να οδηγεί το καράβι προς την καταστροφή! Από την επιλογή των σημαντικών στελεχών της ΠΑΕ με κριτήρια... τηλεοπτικά, την αδιαφάνεια στο οικονομικό κομμάτι μέχρι τα ανοίγματα χωρίς όριο και προοπτική και την συμμαχία με τον απόλυτο «εχθρό» του συλλόγου! Η τρόπος που ο «mr.ΣΚΑΪ» διαχειρίστηκε τις τύχες του κλαμπ αυτά τα πέντε χρόνια θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια ποδοσφαιρικού management προς αποφυγή!
Τα... καμπανάκια, πάντως, είχαν χτυπήσει εδώ και καιρό.
ΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΜΕ ΝΤΑΜΠΙΖΑ
Μετά την πρώτη του καταστροφική σεζόν στην ηγεσία της ΠΑΕ(2012-2013), όπου το «τριφύλλι» δεν κατάφερε ούτε άδεια να πάρει για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το καλοκαίρι του 2013 επέλεξε να εμπιστευθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στον Νίκο Νταμπίζα. Κόντρα στο ρεύμα, ο Γιάννης Αλαφούζος επέβαλλε τον άπειρο και άγουρο τότε σε αυτό το πόστο «Ντάμπι» και ένα χρόνο μετά είχε κάθε δικαίωμα να νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του. Τόσο για την κατάκτηση του Κυπέλλου και την ομάδα που «έχτιζε» μαζί με τον Αναστασίου όσο και για την οικονομική διαχείριση και την οργάνωση που είχε φέρει στο κλαμπ ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός.
Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος, οι σχέσεις του Αλαφούζου με τον τεχνικό διευθυντή των επιτυχιών «πάγωσαν». Ο μεγαλόμετοχος της ΠΑΕ «χρέωνε» τον Νταμπίζα για έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης και η απαραίτητη μετά την απαίτηση των ποδοσφαιριστών αλλαγή του επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο Αλαφούζος ήθελε να έχει λόγο και σε αυτή την πτυχή της καθημερινότητας του ποδοσφαιρικού τμήματος! Παράλληλα με δική του ευθύνη οι ισορροπίες άλλαξαν στο εσωτερικό της ομάδας, δίνοντας υπερεξουσίες στον Γιάννη Αναστασίου και κάνοντας στην άκρη κάθε ποδοσφαιρική λογική.
Τον Νοέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών και τότε εύλογα αναρωτιόμασταν «γιατί να χαλάσεις μια επιτυχημένη συνταγή»;
ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Δίχως αμφιβολία, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε μία πολύ στενή σχέση με κάθε προπονητή του Παναθηναϊκού που πέρασε από τον πάγκο της ομάδας κατά την πενταετή του θητεία στον προεδρικό θώκο του συλλόγου. Μία σχέση «πατέρα-κακομαθημένου γιου», στην οποία ο πατέρας ήταν έτοιμος να κάνει όλα τα χατίρια στο... παιδί του, χωρίς να εξετάζει τίποτα πριν ανάψει το πράσινο φως. Μέχρι και σήμερα είναι πιθανό να μην έχει καταλάβει το εξής απλό: Κάθε προπονητής, σε κάθε ομάδα του πλανήτη, θα κοιτάξει να φτιάξει την καλύτερη δυνατή ομάδα χωρίς να υπολογίζει την επόμενη ημέρα του κλαμπ, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα οικονομικά δεδομένα.
Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όπως απόλυτα φυσιολογικό στον ποδοσφαιρικό πλανήτη είναι οι σοβαρές ομάδες να λειτουργούν με τεχνικό διευθυντή.
Ο Αλαφούζος την... πάτησε μία φορά με τον Ζεσουάλδο, δίνοντας εν λευκώ τα πάντα στον Πορτογάλο τεχνικό. Την... πάτησε δεύτερη όταν έχρισε «αυτοκράτορα» τον Γιάννη Αναστασίου. Η τρίτη, όμως, και... φαρμακερή ήταν επί Στραματσόνι(τον οποίο θα έπρεπε να είχε απολύσει στο φινάλε της σεζόν 15-16) όπου ο Παναθηναϊκός έσπασε κάθε ρεκόρ μεταγραφικών κινήσεων, όταν ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε ξεκάθαρα χωρίς πλάνο και ποδοσφαιρικό project.
ΣΤΟ... ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ!
Από το καλοκαίρι του 2012 όταν ρωτούσε τους στενούς του συνεργάτες «τι θέση παίζει ο Καραγκούνης» και «είναι τόσο καλός ποδοσφαιριστής;», στον χειμώνα του 2015, όπου μετά την απόλυση του Φύσσα και του Βόκολου, πήρε πάνω του και το ποδοσφαιρικό κομμάτι για περίπου ένα χρόνο! Τόσο με την επιλογή προπονητή όσο και με κάποιες μεταγραφικές κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2016 μόνο ο... θυρωρός της ΠΑΕ δεν είχε λόγο για τις μεταγραφές! Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήρθε και έφυγε χωρίς να του δοθούν τα απαραίτητα εφόδια για να δουλέψει, καθώς... έμπλεξε μέσα σε μια άρρωστη ποδοσφαιρικά κατάσταση.
Όσες επαφές και αν είχε με τους προπονητές και τους τεχνικούς διευθυντές, όσο και αν το πάλεψε, ο Γιάννης Αλαφούζος ουδέποτε απέκτησε ποδοσφαιρική λογική και όλες του οι ποδοσφαιρικές κινήσεις περιείχαν μία απίστευτη προχειρότητα και ελαφρότητα που κόστισε στο «τριφύλλι».
ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΟΣ... ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ!
Το πλάνο για την νέα Λεωφόρο ήταν πάνω στην σωστή κατεύθυνση. Κατά γενική ομολογία ήταν ένα όμορφο πρότζεκτ, το οποίο θα ανέβαζε επίπεδο, θα έκανε πιο όμορφη και λειτουργική την ιστορική έδρα του συλλόγου. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, όμως, βιάστηκε. Βιάστηκε χωρίς λόγο και εκτέθηκε, καθώς εκτός από τις σουίτες στα επίσημα, κανένα άλλο βελτιωτικό έργο δεν έλαβε χώρα στο γήπεδο.
Η ευθύνη του ανήκει στο 100%, μιας και έδωσε στην δημοσιότητα ένα σχέδιο, που όπως αποδείχθηκε δεν είχε μεριμνήσει να πάρει τις απαιτούμενες άδειες για να υλοποιηθεί!
Αποκορύφωμα η έκδοση διαρκείας για το... υπό κατασκευή πάνω διάζωμα επί της Τσόχα!
ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Παναθηναϊκός είναι ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία. Ξεκινάμε με τα βασικά. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως τα πρωτοκλασάτα στελέχη που θα έπρεπε να επιλέξει ο Γιάννης Αλαφούζος για την διοίκηση της ΠΑΕ, θα έπρεπε να έχουν μία κάποια σχέση με το ποδόσφαιρο, με τον σύλλογο ή με τον αθλητισμό γενικότερα.
Ο Παναθηναϊκός δεν είναι τηλεοπτικό κανάλι, άσχετα αν ο άνθρωπος που επέλεξε ο «mr.ΣΚΑΪ» να του τρέξει το μαγαζί με ιδιαίτερη... επιτυχία και στις δύο θητείες του ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος. Όπως αποδείχθηκε δις μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν βοήθησε στο ελάχιστο και περισσότερα προβλήματα δημιούργησε στο εσωτερικό της ΠΑΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και «σιδηρά κυρία», όπως αρέσκονταν να την φωνάζουν οι φίλοι της, η Αθηνά Μπαλωμένου. Εκτός από τις αμέτρητες ήττες στις αίθουσες των δικαστηρίων, η έμπειρη νομικός που επίσης καμία σχέση δεν είχε με το ποδόσφαιρο, έλυνε και έδινε για σημαντικό μεγάλο διάστημα μέσα στην ομάδα, έχοντας άποψη ακόμη και για καθαρά αγωνιστικά ζητήματα!
Το θέατρο του παραλόγου...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Από τις... προγραμματικές του δηλώσεις ως ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, ξεχώριζε ο νούμερο ένας στόχος που δεν ήταν άλλος από την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ, από την μείωση και την πλήρη εξάλειψη του χρέους που άφησε ως «προίκα» η προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου.
Παρά το γεγονός πως ζητούσε μέσω της «Παναθηναίκής Συμμαχίας» την οικονομική βοήθεια του κόσμου μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία του τόπου, με εξαίρεση τα πρώτα δύο χρόνια, ουδείς γνώριζε τι συμβαίνει με την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών.
Η διαφάνεια έμεινε μόνο στα λόγια, ήταν όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Σημίτης... έργο-μακέτο! Ακόμη και τώρα έγινε ολόκληρη «μάχη» για να πειστεί η ΠΑΕ να δώσει στην δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας!
ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ
Το καλοκαίρι του 2015 επί Φύσσα-Βόκολου-Αναστασίου και εκείνο του 2016 με Στραματσόνι, ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να αφήσει πίσω του την σφιχτή οικονομική πολιτική και να ανεβάσει κατακόρυφα το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Χωρίς, όμως, να έχει το απαιτούμενο πλάνο και την οικονομική δυνατότητα, χωρίς να μπορεί να το υποστηρίξει μετά την πρώτη αποτυχία, όπως ο αποκλεισμός από την Καμπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα μέσα της κάθε σεζόν να πρέπει να φύγουν ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλα και πολυετή συμβόλαια και να αντικατασταθούν με οικονομικότερες λύσεις. Οι περισσότεροι ως ελεύθεροι, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τους πληρώνει για να παίζουν σε άλλες ομάδες και κάθε εξάμηνο να πρέπει να κάνει πάνω από δέκα μεταγραφές!
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν πρωταγωνιστής στην «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου, σηκώνοντας το... λάβαρο της επανάστασης και αποκαλύπτοντας μέσα από το «ΣΚΑΪ» κάθε πτυχή της «εγκληματικής οργάνωσης» που έκανε ότι ήθελε στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ανεξάρτητα από την θεαματική... κωλοτούμπα για πολιτικούς λόγους την άνοιξη του 2017, ο απερχόμενος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και την πτώση της «αμαρτωλής» ΕΠΟ. Αυτό είναι ένα από τα λίγα θετικά που μπορεί να του πιστώσει κανείς.
Από κει και πέρα, όμως, ο Παναθηναϊκός σε κάθε παιχνίδι ήταν απροστάτευτος από το «σύστημα», έπεσε θύμα δεκάδες φορές των διαιτητών και το πλήρωσε ακριβά. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ δεν κατάφερε να προστατεύσει την ομάδα του σε καμία από τις σεζόν που είχε την ευθύνη του «καραβιού»...
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ «ΕΧΘΡΟ»
Το τελευταίο διάστημα η απόφαση του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ήταν ξεκάθαρη και εμφανής από τα μέσα τα οποία του ανήκουν, είτε αυτά έχουν αθλητική είτε πολιτική απόχρωση. Μαζί με την πλήρη διοικητική και οικονομική αποστασιοποίησή του που έχουν φέρει τον Παναθηναϊκό σε σημείο αποσύνθεσης ο Αλαφούζος αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να συμμαχήσει με τον μέχρι πρότινος «εχθρό» του και «εχθρό» του συλλόγου.
Σε έναν «πόλεμο» για λόγους στρατηγικής μπορείς να κάνεις ανακωχή. Να επιλέξεις παύση πυρός. Κατανοητό. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό και κυρίως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό(και δεν έγινε) από τους φίλους του συλλόγου και όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο «τριφύλλι», είναι η συμμαχία με τον μέχρι πρότινος «εχθρό». Ακόμη και σε ποδοσφαιρικά ζητήματα, όπως ήταν η υπόθεση με τον Πλατανιά για παράδειγμα και η επικύρωση της βαθμολογίας. Η αλλαγή πλεύσης στα μέσα του Αλαφούζου στην αντιμετώπιση του Ολυμπιακού και του μεγαλομετόχου του είναι τόσο εμφανής που κάνει... μπαμ, καθώς γίνεται το λιγότερο άκομψα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.
Ειδικά αν σκεφτούμε τι συνέβαινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια...
Φυσικά ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τον Γιάννη Αλαφούζο για την πολιτική που θα ακολουθούν τα μέσα του. Ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τον Γιάννη Αλαφούζο για το πως θα συμπεριφέρονται τα μέσα του στον Ολυμπιακό και τον μεγαλομέτοχό του. Ουδείς μπορεί να πει στον Γιάννη Αλαφούζο πως θα χειριστεί πολιτικές και επιχειρηματικές καταστάσεις. Εκείνος ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιο είναι το συμφέρον του σε κάθε επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν είναι ένα από τα μέσα του Αλαφούζου, δεν είναι μία από τις επιχειρήσεις του. Ο Παναθηναϊκός είναι ο Παναθηναϊκός και προφανώς μέσα από τέτοιες «φιλίες» το συμφέρον του συλλόγου πήγε... περίπατο, μπήκε σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα, εκτός και αν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο σύλλογος θα βγει κερδισμένος από τέτοιου είδους κινήσεις.
Νομοτελειακά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι «απέναντι». Ο Αλαφούζος κατάφερε στον δικό του Παναθηναϊκό να το αλλάξει και αυτό και ξεπέρασε την λεπτή κόκκινη γραμμή...
ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ... ΠΡΙΖΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ο ίδιος άνθρωπος που το καλοκαίρι του 2012 έβγαινε μπροστά για να σώσει τον Παναθηναϊκό, είναι εκείνος που πέντε χρόνια αργότερα τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεωκοπία και στα... τοπικά, καθώς αποφάσισε να σταματήσει την χρηματοδότηση της ΠΑΕ και να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την διοίκηση της εταιρίας.
Αυτή η απόφασή του ήρθε μετά τις υποσχέσεις στον Ουζουνίδη για «κανένα πρόβλημα μέσα στην σεζόν» και ενώ μέχρι και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έδινε την έγκρισή του για μεταγραφές ποδοσφαιριστών!
Το «καλύπτω 20 εκατομμύρια από τις υποχρεώσεις» της ΠΑΕ που δήλωσε στην τοποθέτηση αποχώρησής του, φαίνεται πως ισχύει μοναχά για οφειλές που μπορούν να επηρεάσουν τον ίδιο και ουδεμία σημασία δίνει για τα χρέη που μπορούν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στον αφανισμό! Ακόμη και αν πρόκειται για τις 30.000 ευρώ του Ταυλαρίδη!
ΠΗΓΗ: Gazzetta Weekend Journal