"Νέος Φράνκο" ο Μαριάνο Ραχόι

Τις πρακτικές του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας και ευεργέτη της Ρεάλ Μαδρίτης τις δεξκαετίες του '50 και του '60, Φράνκο, αντέγραψε ο Μαριάνο Ραχόι για να μην γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Η αστυνομία χθες άσκησε πρωτοφανή βία σε όσους πήγαν να ψηφίσουν και προσπάθησε με κάθε τρόπο να εφαρμόσει τις διαταγές του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και να τους αποτρέψει. Οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1000 μετά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την βίαιη επέμβαση των αρχών της Μαδρίτης και την ωμή βία που επέδειξαν.
«Σήμερα (σσ. χθες) δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλωνία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε προκλητικά από την Μαδρίτη το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο τέλος μιας ημέρας που σημαδεύτηκε από τεράστια ένταση. Μίας ημέρας που αποτελεί μία από τις πιό μαύρες στην Ιστορία της Ισπανίας και την Ευρώπης. Ο Ραχόι αποτελεί τον "Νέο Φράνκο", τον πάλαι ποτέ δικτάτορα της Ισπανίας που δεν δίσταζε να διατάζει την δολοφονία κάθε αντιφρονούντος και ειδικά Καταλανού και Μπαρσελονίστα. Τα περιστατικά χιλιάδες...
Μετά το ντεμαράζ βίας από την κυβέρνηση Ραχόι, η Ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε (!!) και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.
Σε αρκετές τοποθεσίες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. «Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας.
Ηπιότερη ήταν η στάση που κράτησαν οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, που δεν άσκησαν βία έναντι των ψηφοφόρων, παρότι είχαν λάβει τις ίδες εντολές με τους συναδέλφους τους που εστάλησαν από την Μαδρίτη.
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δήλωσε: "Δεν θέλουμε να πιστεύουν ότι δεν μας αρέσει η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μία φανταστική χώρα με τη λογοτεχνία της, τον αθλητισμό και τις πόλεις της. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που θέλει να αποφασίσει για το μέλλον του.
Η Ισπανία θα προσπαθήσει να καλύψει την πραγματικότητα, αλλά τα Μέσα από όλο τον κόσμο θα δείξουν τι έγινε. Διάβασα στην "El Pais" ότι εκείνοι που τραυματίστηκαν ήταν οι αστυνομικοί. Από τι τραυματίστηκαν; Από τις ψήφους; Έγινε το αντίθετο, εκείνοι τραυμάτισαν ανθρώπους με πλαστικές σφαίρες οι οποίες είναι απαγορευμένες στην Καταλωνία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται όταν ο κόσμος έχει εξαγριωθεί, όχι όταν πηγαίνει να ψηφίσει. Ποτέ δεν είναι ήταν παράνομο το να πηγαίνεις να ψηφίζεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.
Έσπασαν τα δάχτυλα μιας γυναίκας. Οι εικόνες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας πρέπει να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις εφόσον παραμένει πρωθυπουργός όλων των Ισπανών. Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σαν τους Βρετανούς οι οποίοι έχουν Δημοκρατία για περισσότερους αιώνες από εμάς;"
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει και ένα βίντεο που προκαλεί σοκ και έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Οι αστυνομικοί μπαίνουν σε ένα εκλογικό κέντρο και αρπάζουν τις κάλπες, προσπαθώντας έτσι να σταματήσουν τη διαδικασία!! (τελευταία φωτογραφία)