Επτά χώρες διεκδικούν το Κόπα Άφρικα του 2017

Επτά χώρες διεκδικούν τη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, της τελικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2017. Διοργανώτρια είχε αποφασιστεί από την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της «Μαύρης Ηπείρου» (CAF), να είναι η Λιβύη, αλλά η διοργάνωση της αφαιρέθηκε λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη χώρα, οι οποίες καθυστερούν τα σχέδια για την κατασκευή των νέων σταδίων.
Αρχικά η Λιβύη ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει το Κόπα Άφρικα του 2013, αλλά, εξαιτίας της αναταραχής έκανε αμοιβαία ανταλλαγή με την «οικοδέσποινα» του τουρνουά το 2017, Νότια Αφρική.
Όπως ανακοίνωσε η CAF, Αλγερία, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γκάνα, Κένυα, Σουδάν και Ζιμπάμπουε κατέθεσαν τα πλάνα τους για τη διοργάνωση και επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για τη φιλοξενία της πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, στις 30 Σεπτεμβρίου.
Από τις επτά διεκδικήτριες χώρες η Κένυα και η Ζιμπάμπουε δεν έχουν αναλάβει ποτέ τη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, μολονότι αμφότερες είχαν επιτυχημένες υποψηφιότητες: η Νότια Αφρική αντικατέστησε την Κένυα ως «οικοδέσποινα» του τουρνουά το 1996, καθώς η χώρα της ανατολικής Αφρικής έμεινε πίσω στις προετοιμασίες της, ενώ Νιγηρία και Γκάνα συνδιοργάνωσαν αντί της Ζιμπάμπουε τη διοργάνωση του 2000, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Το Μαρόκο θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Κόπα Άφρικα την επόμενη χρονιά, ενώ το Καμερούν έχει επιλεγεί να διοργανώσει το τουρνουά για το 2019, η Ακτή Ελεφαντοστού για το 2021 και η Γουινέα για το 2023.
(με πληρορφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)