Μουντιάλ: Πέρασαν Κόστα Ρίκα, Ουρουγουάη, εκτός Ιταλία, Αγγλία!

Κόστα Ρίκα-Αγγλία 0-0
Την μέχρι στιγμής πιο σπουδαία έκπληξη του Μουντιάλ ολοκλήρωσε σήμερα η Κόστα Ρίκα! Οι «Τίκος» του Τζόελ Κάμπελ απέσπασαν «λευκή» ισοπαλία από την ήδη αποκλεισμένη Αγγλία για την τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου και τερμάτισαν στην πρώτη θέση!
Όσο για τα «Τρία Λιοντάρια», η απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό δεν τα επηρέασε - προσπάθησαν αρκετά, όμως ήταν μάλλον... φλύαρα, και ολοκλήρωσαν δίχως έστω μία νίκη τις υποχρεώσεις τους στο τουρνουά.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν, με μία λέξη, κακό. Οι δύο αντίπαλοι, όντες πρακτικά αδιάφοροι, παρατάχθηκαν με αρκετές αλλαγές και δεν προσέφεραν καλό θέαμα. Η μοναδική ουσιαστικά μεγάλη φάση του πρώτου 45λεπτου ανήκε στους Κοσταρικανούς και σημειώθηκε στο 23ο λεπτό. Ο Μπόρχες εκτέλεσε απ' ευθείας φάουλ από τον άξονα, ο Φόστερ ακούμπησε λίγο τη μπάλα, όμως της άλλαξε πορεία όσο χρειαζόταν ώστε αυτή να βρει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήξει κόρνερ.
Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι Άγγλοι ανέβασαν στροφές, πίεσαν και απείλησαν, όχι ουσιαστικά, ωστόσο, αφού ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα ελάχιστες φορές χρειάστηκε να επέμβει (λ.χ. στο 49', όταν με έγκαιρη έξοδο πρόλαβε τον Στάριτζ). Στο 65' ο Στάριτζ, που ήταν ο... μπροστάρης των Άγγλων, επιθετικά, βρέθηκε «φάτσα» με το γκολ έπειτα από την εξαιρετική πάσα του Γουυίλσιρ, όμως η μπάλα πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι του Νάβας!
Κατόπιν ο Ρόι Χόντσον έριξε στο ματς τους Στέρλινγκ, Τζέραρντ και Ρούνεϊ, αλλά και πάλι η ομάδα του δεν κατόρθωσε να γίνει ιδιαίτερα απειλητική. Έστω κι έτσι, ο Νάβας επενέβη στο 80' στη «λόμπα» που επιχείρησε ο Ρούνεϊ.
Οι Κοσταρικανοί, από την πλευρά τους, δεν απειλούσαν και στην ουσία έκαναν μόλις μία καλή φάση στο 62' με τον Μπολάνιος να σουτάρει από μακριά και τον Φόστερ να μπλοκάρει.
Ιταλία-Ουρουγουάη 0-1
Η Ουρουγουάη κέρδισε με 0-1 το... ντέρμπι πρόκρισης του 4ου ομίλου του Μουντιάλ με την Ιταλία και πήρε το «πάσο» για τους «16» ως δεύτερη, πίσω από την Κόστα Ρίκα! «Χρυσός» σκόρερ της «Σελέστε», ο αμυντικός Ντιέγκο Γκοντίν, περίπου δέκα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης και ενώ οι «Ατζούρι» (που αποκλείονται για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση των ομίλων) έπαιζαν από το 59' με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Μαρκίζιο!
Στα αξιοπερίεργα της συνάντησης, το ότι λίγο πριν τη λήξη ο επιθετικός της λατινοαμερικάνικης ομάδας, Σουάρες, δάγκωσε στον ώμο τον στόπερ των Ιταλών, Κιελίνι!
Στους «16» η Ουρουγουάη θα αντιμετωπίσει τον πρώτο του 3ου ομίλου, που, πιθανότατα, θα είναι η Κολομβία.
Η Ουρουγουάη ήξερε ότι περνούσε μόνο με νίκη. Η Ιταλία, από την άλλη, θα προκρινόταν με νίκη και με ισοπαλία. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είδαμε κάτι αξιόλογο. Η «Σελέστε» έδωσε την κατοχή στους Ιταλούς αλλά δεν κινδύνευσε αφού οι τελευταίοι δεν έβρισκαν διαδρόμους να απειλήσουν.
Στην επανάληψη η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες, με τον χρόνο να την πιέζει, βγήκε με στόχο να σκοράρει, ωστόσο με τη σειρά της δυσκολευόταν να δημιουργήσει κινδύνους. Στο 60', όμως, η εικόνα του αγώνα άλλαξε για τα καλά. Ο Μαρκίζιο χτύπησε με τις τάπες τον Αλβάρο Περέιρα στο καλάμι και αποβλήθηκε σωστά.
Έκτοτε η Ουρουγουάη είχε την κατοχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων ωστόσο πάλι δυσκολευόταν να φτάσει στην περιοχή, ενώ είχε μόλις μία μεγάλη φάση, στο 66', όταν ο Σουάρες μπήκε στην περιοχή, πλάσαρε αλλά νικήθηκε από τον Μπουφόν.
Όσο περνούσε ο χρόνος η Ουρουγουάη αύξανε την πίεσή της αλλά δεν δημιουργούσε κινδύνους, μέχρι το 81' όταν ο Ραμίρες εκτέλεσε κόρνερ και ο Γκοντίν έστειλε την μπάλα στη γωνία και την Ουρουγουάη στους «16»! Στα εναπομείναντα 15 λεπτά η Ιταλία πίεσε αλλά δεν έκανε αξιόλογη ευκαιρία.
Βαθμολογία 4ου ομίλου
1. Κόστα Ρίκα 7 βαθμοί
2. Ουρουγουάη 6 βαθμοί
3. Ιταλία 3 βαθμοί
4. Αγγλία 1 βαθμός