Απόψε ο τελικός του Europa League

Ο πρώτος τίτλος στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA κρίνεται απόψε και είναι το Europa League. Μπενφίκα και Σεβίλλη θα τεθούν αντιμέτωπες  (21:45 ΑΝΤ1) στο «Juventus Stadium» του Τορίνο, δηλαδή στην έδρα που οι «Αετοί της Λισαβόνας» σφράγισαν την πρόκριση απέναντι στη Γιουβέντους αποσπώντας «λευκή ισοπαλία» μετά το υπέρ τους 2-1 στο «Ντα Λουζ».
Απέναντι στους Πορτογάλους οι Ισπανοί από την Ανδαλουσία, που κέρδισαν από... σπόντα τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις στη διοργάνωση από τον Γ΄ προκριματικό γύρο αφού πήραν τη θέση δύο ομάδων, οι οποίες έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής: της Μάλαγα που τιμωρήθηκε και της Βαγιαδολίδ η οποία δεν αδειοδοτήθηκε!
Οι «Λουζιτανοί» έγιναν συνώνυμο της αποτυχίας πέρυσι, όταν έχασαν μέσα από τα χέρια τους -στις καθυστερήσεις- και τους τρεις τίτλους που διεκδικούσαν, δηλαδή το νταμπλ στην Πορτογαλία και το Europa League. Επέμειναν όμως, έδωσαν την ευκαιρία στον προπονητή τους, Ζόρζε Ζεσούς, για να οδηγήσει την ομάδα λίγο πιο ψηλά και έως τώρα τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν.
Η Μπενφίκα είναι ήδη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας (επίσης κάτοχος του Λιγκ Καπ) και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου και για προκριθεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε στα ημιτελικά τη Γιουβέντους. Με τέτοια πορεία, λοιπόν, είναι αρκούντως κολακευτικό για τον Ολυμπιακό το ότι την απέκλεισε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγο αργότερα, βεβαίως, αυτή άφησε εκτός τον ΠΑΟΚ στους 32» της διοργάνωσης.
Από την άλλη πλευρά του γηπέδου η Σεβίλλη, κάτοχος του Κυπέλλου UEFA για δύο συνεχείς χρονιές (2006, 2007). Έως τώρα έχει παίξει 18 αγώνες στο Europa League. Στον τελευταίο, εκείνον με τη Βαλένθια στο «Μεστάγια», ήταν έτοιμη να αποχαιρετήσει το θεσμό, αλλά ο Γάλλος Στεφάν Μπιά μείωσε σε 3-1 στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και η Σεβίλη προκρίθηκε χάρη στη νίκη με 2-0 στον πρώτο αγώνα.
Να σημειωθεί ότι από την περίοδο 2009-2010, όταν το Κύπελλο UEFA μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ, το τρόπαιο έχει εξελιχθεί σε υπόθεση της Ιβηρικής, αφού είναι η τρίτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο ομάδες της χερσονήσου. Όμως, ενώ οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ήταν «εμφύλιες» (Πόρτο-Μπράγκα το 2011, Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2012), φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε Ισπανο-πορτογαλική μονομαχία.
Ακόμη, είναι μόλις η δεύτερη συνάντηση των δύο ομάδων στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης. Η προηγούμενη ήταν το 1957 στους προκριματικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στην πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία και για τις δύο. Τότε, την πρόκριση είχε πάρει η Σεβίλη με νίκη 3-1 στην Ανδαλουσία και ισοπαλία (0-0) στη Λισαβόνα. Απόψε;
ΑΠΕ-ΜΠΕ