Βασικοί κανόνες σύνταξης άρθρου-κειμένου!

Επειδή τα μάτια μας και τα αυτιά μας «πονάνε» με αυτά που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, το Campion.gr έγραψε και σας παρουσιάζει ορισμένους από τους αυτονόητους κανόνες σύνταξης ενός άρθρου και γενικά ενός κειμένου.

1) Δεν βάζουμε ποτέ τελεία (.) στον τίτλο.

2) Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τίτλους που πιάνουν 2-3 γραμμές και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τίτλους που αποτυπώνουν τρόπο σκέψης παιδιού σχολικής ηλικίας (π.χ. Για να δούμε τι θα γίνει με το CAS και την Ευρώπη για τον ΠΑΣ).

3) Όταν ένας τίτλος πρέπει να ξεκινάει με αριθμό, τότε ο αριθμός πρέπει να είναι γραμμένος ολογράφως.

4) Οι φωτογραφίες (ει δυνατόν) να «κοιτάζουν» προς το μέσα μέρος της ιστοσελίδας ή του εντύπου.

5) Πάντα πρώτα σε ένα κείμενο γράφουμε το όνομα (π.χ. Μπαρσελόνα) και μετά τη περιγραφή ή τον προσδιορισμό ή το nickname (π.χ. Μπλαουγκράνα, Μπάρτσα, Καταλανοί κτλ).

6) Προσέχουμε πότε γράφουμε με κεφαλαίο «Ι» και πότε με μικρό «ι» τη λέξη ιστορία και πότε με κεφαλαίο «Τ» και πότε με μικρό «τ» τη λέξη τύπος. Άλλο να πούμε «Κάθισε να σου πω μια ιστορία» και άλλο «Η Ιστορία του Έθνους». Όπως επίσης άλλο να πούμε «Είδα έναν τύπο στο δρόμο» και άλλο να πούμε «Τι γράφει ο Τύπος σήμερα».

7) Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ δεύτερη φορά την ίδια «κύρια» λέξη μέσα σε μία πρόταση. Ούτε επίσης την ίδια λέξη σε δύο συνεχόμενες προτάσεις.

8) Ονόματα ομάδων, συλλόγων, ενώσεων κτλ τα οποία είναι ακρωνύμια, τα γράφουμε πάντα με κεφαλαία. (π.χ. ΠΑΣ και όχι Πας, ΑΕΚ και όχι Αεκ, ΠΑΟ και όχι Πάο)

9) Προς ανορθόγραφους-αμόρφωτους: Πριν δημοσιεύσετε ένα κείμενο συμβουλευτείτε ένα λεξικό ή τουλάχιστον το Google, ή όσοι βρίσκεστε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση μεταφέρετε έστω το κείμενο στο Word για να εντοπίσει τα ορθογραφικά λάθη. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχετε και την ορθότητα των λέξεων που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε την επινόηση νέων που πιθανόν να προκαλέσουν το γέλιο (π.χ. οικοδεσπότρια, ώρα 24:05). Όσοι παρουσιάζετε συντακτικά λάθη η περίπτωσή σας είναι σχεδόν ανίατη, εκτός και αν αποφασίσετε να ξαναπάτε στο δημοτικό σχολείο. Τουλάχιστον προσπαθήστε να εφαρμόζετε τον στοιχειώδη κανόνα της σωστής πρότασης: Υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο.

* Όλα τα παραδείγματα είναι υπαρκτά.