Επιτέλους δικαιοσύνη!

Του Δημήτρη Καλιακάτσου από το englishfootball.gr
Αποκαλύφθηκε επιτέλους, η πραγματική έκταση της συγκάλυψης των αποτυχιών των αρμόδιων φορέων, για την τραγωδία του Hillsborough στις 15 Απριλίου του 1989, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ανεξάρτητης ειδικής ομάδας που ερευνά το θέμα. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: ''Είναι προφανές από την ανάλυση των διάφορων ερευνών, ότι η Αστυνομία του νότιου Yorkshire προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία στους οπαδούς της Liverpool''.
Επίσης, γίνεται ευθέως λόγος για τροποποιήσεις των εκθέσεων από την πλευρά της αστυνομίας, ούτως ώστε να μην δημοσιευτούν δυσμενή σχόλια για την αστυνόμευση του αγώνα και την τραγωδία που εξελίχθηκε. Μάλιστα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως 116 από τις 164 ανακοινώσεις της αστυνομίας τροποποιούν τα γεγονότα και αφαιρούν ή αλλάζουν σχόλια δυσμενή για την αστυνομία του νότιου Yorkshire.
Σημειώνεται πως αξιωματικός της αστυνομίας παραδέχθηκε τις αλλαγές που έγιναν, αποδίδοντάς τις σε μετατραυματικό στρες του ίδιου, ενώ τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως στην ίδια διαδικασία –της παραποίησης των στοιχείων και των δυσμενών αναφορών- προχώρησε και η νοσοκομειακή μονάδα του νότιου Yorkshire. Έτσι, αποδεικνύεται περίτρανα πως όχι μόνο δεν προκλήθηκε η τραγωδία από τους οπαδούς των Reds, αλλά πως οι ίδιοι βοήθησαν και στη διάσωση και το διαχωρισμό των νεκρών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της ειδικής ομάδας: ''Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών βοήθησε στη διάσωση και στο διαχωρισμό των τραυματιών από τους νεκρούς''.