Οι Άγγλοι δείχνουν τον δρόμο

Στο σεμινάριο «ασφάλεια και προστασία σε αγώνες ποδoσφαίρου», ο Κρις Γουόλεϊ τόνισε τη σημασία της λειτουργίας των καμερών στα γήπεδα, αλλά και της έντονης παρουσίας security για την αποφυγή της βίας.
Το διεθνές σεμινάριο της ένωσης ποδοσφαιρικών λιγκών της Ευρώπης (EPFL), με θέμα «ασφάλεια και προστασία σε αγώνες ποδoσφαίρου», διεξήχθη την Τρίτη σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης και ο senior manager ασφαλείας των αγγλικών γηπέδων... έδειξε τον δρόμο στους ελληνικούς συλλόγους σχετικά με το τι είναι αναγκαίο να γίνει για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας.
«Κάναμε λάθη στο παρελθόν και παραλείψεις. Μετά το ''Χίλσμπορο'' έχουμε αλλάξει, υπάρχει άλλο επαγγελματικό ήθος. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», είπε αρχικά και με αρκετή δόση αυτοκριτικής ο Κρις Γουόλεϊ, για να αναλύσει εν συνεχεία την κατάσταση στην Αγγλία.
«Οι κάμερες είναι το καλύτερο όπλο κατά της βίας. Και στα 92 γήπεδα υπάρχουν κάμερες, η τεχνολογία βελτιώνεται συνέχεια» είπε και ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Τσέλσι, η οποία χρησιμοποιεί ψηφιακές κάμερες cctv, κάμερες δηλαδή που και στα 90 λεπτά του αγώνα καταγράφουν όλες τις θέσεις.
Επομένως, σε οποιοδήποτε σημείο της αναμέτρησης κάποιος πετάξει ένα μπουκάλι, αμέσως το βίντεο στη συγκεκριμένη κερκίδα δείχνει ποιος το έριξε. «Αυτό το σύστημα σε δύο χρόνια θα είναι σε όλα τα γήπεδα. Το εξετάζει ήδη η Αρσεναλ. Χρησιμοποιούμε τις φωτογραφίες στα δικαστήρια», πρόσθεσε ο Γουόλεϊ, που μίλησε και για τους security.
«Εκτός των γηπέδων την ευθύνη την έχει η αστυνομία για την ασφαλή είσοδο των οπαδών, εντός των γηπέδων όχι», είπε ο Άγγλος και για να καταλάβει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε Αγγλία και Ελλάδα σημειώνεται ότι στο "Γουέμπλεϊ" χρησιμοποιούνται ανά μέσο όρο 1.650 security και 300 αστυνομικοί, ενώ στα ντέρμπι των ομάδων του ΠΟΚ οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολλαπλάσιες.