Παναθηναϊκός-Μπαρσελόνα 0-3

Οταν φτάνεις στο σημείο να παίζεις την ευρωπαϊκή σου χρονιά απέναντι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου τότε δεν θα πρέπει να ελπίζεις σε πολλά πράγματα... Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 3-0 στο ΟΑΚΑ από την Μπαρσελόνα και αποχαιρέτησε πρόωρα το ευρωπαϊκό όνειρο, γνωρίζοντας την τρίτη του ήττα σε πέντε αναμετρήσεις στον 4ο όμιλο του Champions League. Πέδρο (δύο φορές) και Μέσι οι σκόρερ για τους Μπλαουγκράνα που εξασφάλισαν την πρωτιά στον όμιλο.
Το σχέδιο «Φερέιρα»…
Τα πλάνα του «πρωτάρη» στον πάγκο του Τριφυλλιού, Ζεσουάλδο Φερέιρα, έγιναν εμφανή από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο Πορτογάλος παρέταξε στο «ΟΑΚΑ» μια ομάδα συμπαγή, η οποία πρέσαρε την Μπάρσα (όσο της το επέτρεπαν οι Καταλανοί) από το πρώτο λεπτό, μην αφήνοντας την να περνάει εύκολα τη μεσαία γραμμή. Οι αποστάσεις των τριών γραμμών ήταν όσο κοντά έπρεπε ώστε να μην δημιουργούνταν κενοί διάδρομοι για τους Ισπανούς, ενώ «όπλο» των Πράσινων, από τα πρώτα λεπτά υπήρξαν οι αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους Σισέ (κυρίως) και Λουίς Γκαρσία να… φεύγουν «σφαίρες» για την περιοχή του Βαλντές! Με λίγα λόγια ο τεχνικός των γηπεδούχων, έριξε όλο το βάρος του στην αμυντική λειτουργία, προσπαθώντας να μη δεχτεί γκολ και στην επίθεση… ό,τι γίνει!
Τα πρώτα «αχ»…
Και στα πρώτα 30’ λεπτά το σχέδιο του «Φερέιρα» φάνηκε να αποδίδει, αφού το Τριφύλλι μπήκε στις απαιτήσεις του ρόλου έχοντας την ώθηση από την «φλεγόμενη» εξέδρα, προσπάθησε να στριμώξει στα… σχοινιά τους Ισπανούς! Μάλιστα αν στο 20’ το Ολυμπιακό Στάδιο «έπαιρνε φωτιά» στο χαμένο τετ α τετ του Σισέ, τότε ίσως, να «μιλάγαμε» για άλλο ματς!
… και τα τελευταία!
Ωστόσο κάπου εκεί τα ευρωπαϊκά όνειρα του Παναθηναϊκού έλαβαν τέλος! Οι Καταλανοί, με μαέστρους τους Τσάβι, Μέσι και Πέδρο, ξύπνησαν (ή… θύμωσαν αν προτιμάτε), θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο την καλύτερη, κατά τεκμήριο, ομάδα του κόσμου και στην πρώτη τους ουσιαστική ευκαιρία, πήραν κεφάλι στο σκορ με τον Πέδρο (27’). Οι Πράσινοι πλέον, δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα έστω σε στοιχειώδη βαθμό και οι αλλεπάλληλες ευκαιρίες της Μπαρσελόνα διαδεχόταν η μία την άλλη. Μάλιστα αν ο Τζόρβας δεν ήταν σε καλή μέρα, το σκορ είχε πάρει την… ανηφόρα!
Μια από τα ίδια...
Στο δεύτερο μέρος το έργο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει λύσεις στο «total football» των Καταλανών που ακόμα και με… σβηστές τις μηχανές, συνέχισε να δημιουργεί φάσεις. Ο Μέσι συνέχισε να κάνει… τα δικά του, αρχής γενομένης από το 51ο λεπτό όταν Τζόρβας έσωσε την ομάδα του. Ωστόσο η συγκεκριμένη φάση περισσότερο πείσμωσε παρά επηρέασε τον Αργεντινό σούπερ σταρ ο οποίος συνέχιζε να κάνει ότι θέλει στο ματς. Ο «Μικρός» συνέχιζε να φτιάχνει παιχνίδι και οι συμπαίκτες του δεν φάνηκαν «αχάριστοί»!
Και η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος!
Κάπως έτσι, στο 62’ και στο 69’ οι παίκτες του Γκουαρδιόλα έκρυψαν το… τόπι. Στην πρώτη περίπτωση αποδέκτης ήταν ο Μέσι, ενώ στη δεύτερη ο Πέδρο. Σε αμφότερες περιπτώσεις η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της ελληνικής ομάδας και η παράσταση κάπου εκεί, έλαβε τέλος. Μετά το 0-3, οι στροφές έπεσαν, μια και το «el clasico» ακολουθεί, βρίσκοντας τους Ισπανούς στην κορυφή του Δ’ ομίλου και το Τριφύλλι να αποχαιρετά το ευρωπαϊκό όνειρο.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Αλέξανδρος Τζόρβας, Σεντρίκ Καντέ, Λουκάς Βύντρα, Στέργος Μαρίνος (46' Ελίνι Δημούτσος), Νίκος Σπυρόπουλος, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Κώστας Κατσουράνης (69' Νταμιάν Πλεσί), Τζιμπρίλ Σισέ, Λουίς Γκαρσία (63' Αντώνης Πετρόπουλος)
Μπαρσελόνα (Πέπε Γκουαρδιόλα) :Βίκτορ Βαλντές, Ντάνι Αλβες, Γεράρδ Πικέ (72' Ερίκ Αμπιντάλ), Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι (71' Σεϊντού Κεϊτά), Κορέια Αντριάνο (76' Σέρερ Μάξουελ), Χαβιέρ Ματσεράνο, Πέδρο, Νταβίντ Βίγια, Αντρές Ινιέστα, Λιονέλ Μέσι