Η Εθνική ξεκίνησε με το… αριστερό, 1-1 με Γεωργία (video)

Η ΕΘΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ EURO 2012, ΠΑΡΑΧΩΡΩΝΤΑΣ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕ 1-1.
Σίγουρα αυτό δεν ήταν το ντεμπούτο που ονειρευόταν τόσο ο Φερνάντο Σάντος -σε επίσημο παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας- όσο και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι, στη νέα σελίδα που έχει ξεκινήσει να γράφεται, μετά την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ. Η Ελλάδα στραβοπάτησε στην επιστροφή της στο «Γ. Καραϊσκάκης», καθώς δεν μπόρεσε να νικήσει την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ισοφαρίσει το γκολ του Ιασβίλι (3’) με αυτό του Σπυρόπουλου (72’). Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι θετικό από τον αγώνα, αυτό δεν είναι άλλο από την ολοφάνερη προσπάθεια του Πορτογάλου τεχνικού να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ομάδας. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως απαιτείται χρόνος για να γίνει αυτή η μετάβαση, όπως αποδείχτηκε και από την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Ψυχρολουσία με το… καλημέρα
Η Εθνική ομάδα δεν θα μπορούσε να φανταστεί χειρότερο ξεκίνημα στην αναμέτρηση, από το να δεχθεί γκολ μόλις στο 3’! Ο Ιασβίλι ήταν ο θύτης, που μετά από κόντρα της μπάλας σε Έλληνα αμυντικό, πρόλαβε και πλάσαρε εύστοχα τον εξερχόμενο Σηφάκη… Το γεγονός αυτό «πάγωσε» τους διεθνείς μας, οι οποίοι για ολόκληρο το πρώτο μισάωρο έδειχναν χαμένοι. Το 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή και επιτελικό τον Σαμαρά δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση.
Αλλαγή διάταξης σε 4-3-3
Βλέποντας όλα τα παραπάνω, ο Φερνάντο Σάντος αποφάσισε να αλλάξει τη διάταξη της ομάδας σε 4-3-3, με τον Σαμαρά να τραβιέται αριστερά, τον Σαλπιγγίδη δεξιά και τον Γκέκα μοναδικό φουνταριστό. Ο Τοροσίδης ήταν ο δεξιός μέσος, αλλά πολλές φορές έβγαινε ως κρυφός επιθετικός, προκειμένου να τραβήξει πάνω αμυντικό και να ανοίξει χώρους στον Καραγκούνη. Όταν η Ελλάδα σταμάτησε να παίζει όλο με σέντρες (κυρίως από την πλευρά του Σεϊταρίδη), άρχιζε να φαίνεται περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο. Εξ ου και οι δύο καλές στιγμές που είχαν Σαλπιγγίδης (39’) και Αβρ. Παπαδόπουλος (42’), τα σουτ των οποίων κατέληξαν άουτ και κόρνερ αντίστοιχα.
Εκρηκτικό ξεκίνημα
Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Φερνάντο Σάντος δεν έκανε καμία αλλαγή στο σχήμα της ομάδας του. Η Ελλάδα έκανε ένα φοβερό τετράλεπτο (50’-54’), όταν οι Γκέκας (50’) και -κυρίως- Σαλπιγγίδης (52’, 53’, 54’) έχασαν μοναδικές ευκαιρίες για την ισοφάριση. Ωστόσο, μετά ο ρυθμός «πάγωσε», με αποτέλεσμα ο ομοσπονδιακός να προβεί στην αλλαγή του Σαμαρά με τον Νίνη (59’) και λίγο αργότερα (71’) του Σεϊταρίδη με τον Μήτρογλου. Ένα λεπτό μετά την είσοδο του «Γερμανού», η Εθνική ισοφάρισε, μετά από ωραία ενέργεια των Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου και φοβερό τελείωμα από τον Νίκο Σπυρόπουλο!
Το γκολ έφερε την ελπίδα ότι θα προέκυπτε και ακόμα ένα τέτοιο, ωστόσο η πίεση των Ελλήνων διεθνών στα τελευταία λεπτά δεν ήταν αποτελεσματική. Οι Γεωργιανοί υποχρεώθηκαν σε διπλή ζώνη άμυνας και δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες για να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους. Βέβαια, αν είχαμε την τύχη με το μέρος μας, ο Μήτρογλου θα είχε ισοφαρίσει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων…
Οι συνθέσεις:
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Σεϊταρίδης (71' Μήτρογλου), Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (59' Νίνης), Σαλπιγγίδης, Γκέκας.
Γεωργία (Τιμούρ Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Λομπιανίτζε, Ασατιάνι, Καλάτζε, Αμισουλασβίλι, Κιζανισβίλι, Γκόγκουα (87' Μερεμπασβίλι), Κβιρβέλια, Ιασβίλι (54' Ανανίτζε), Κομπιασβίλι, Ντβαλισβίλι (60' Γκελασβίλι).

sportdog.gr