«Πήρε το αίμα του πίσω»

Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΟΤΟ-ΕΘΝΙΚΗ. «ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ», «ΡΕΧΑΓΚΕΛ, ΔΙΚΑΙΩΣΕΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΣΟΥ», «ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΑΝΑΡΧΙΑ».-
Στην μεταμόρφωση του Ότο Ρεχάγκελ αλλά και των διεθνών, σε σχέση με το πρώτο ματς της πρεμιέρας του Μουντιάλ, στέκεται το σύνολο της σημερινής αρθογραφίας του αθλητικού Τύπου με αφορμή την ιστορική νίκη της Ελλάδας επί της Νιγηρίας. Ενδεικτικά τα σχόλια έξι αρθογράφων τριών εφημερίδων.
«Άψογος ο Ότο»
Γιώργος Χελάκης («SportDay»): «Το χθεσινό παιχνίδι της συγκρίνεται με εκείνο στην Κωνσταντινούπολη το 2007 για τα προκριματικά του Euro. Τόσο μυαλωμένο και ποιοτικό παιχνίδι είχε τρία χρόνια να κάνει η Εθνική. Παιχνίδι που για το περιγράψεις στο χαρτί δεν χρειάζεται να καταφύγεις στα γνωστά δημοσιογραφικά στερεότυπα περί πάθους και ηρωισμού. Ίσα ίσα αν τα χρησιμοποιήσεις, στην ουσία θα υποβαθμίσεις την ποιότητα του παιχνιδιού, την οργάνωσή του και εν τέλει την αξία ενός εκάστου των διεθνών που χρησιμοποίησε ο Ρεχάγκελ. Αλλά και τον τρόπο που διάβασε το παιχνίδι ο Γερμανός. Πάθος ασφαλώς υπήρξε, αλλά δεν ήταν αυτό που χρωμάτισε το παιχνίδι της Εθνικής. Εδώ μιλάμε για οργανωμένο παιχνίδι ακόμα και στις λεπτομέρειές του (…). Ο Ρεχάγκελ πήρε το αίμα του πίσω βάζοντας την ομάδα του να παίξει ποδόσφαιρο και κοουτσάροντας άψοχα, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο υπερόπτης αντίπαλός του Λαρς Λάγκερμπακ. Η εμφάνιση αυτή αποτελεί βάση στην οποία πρέπει να στηριχθεί η Εθνική ομάδα στο μέλλον».
«Ότο, δικαίωσες το δημιούργημά σου»
Β. Βέργης («Goal news»): «(…) Οι δημοσιογράφοι, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές δεν είναι λογικό να ‘αναλώνονται’ σε ένα διαρκές ‘μπραντ ντε φερ’ αποπροσανατολιστικών δικαιώσεων. Η ζωή μιλάει για κάθε επαγγελματία με βάση τα επιτεύγματά του. Γι΄ αυτό ο χθεσινός θρίαμβος έχει θεμέλια και στην κριτική που άσκησαν εκατομμύρια Έλληνες στον Ότο Ρεχάγκελ. (…) Είδαμε (επιτέλους, ξανά) τον κόουτς να λειτουργεί ποδοσφαιρικά. Να μην αδικεί το δημιούργημά του, αλλά να το μπολιάζει με όραμα και σωστή λειτουργία. Κανονική ενδεκάδα σε πρόσωπα και σύστημα (3-6-1), άμεσα αντίδραση και 4-3-3 μετά την αποβολή των Νιγηριανών, αλλαγές με αυτούς που έπρεπε να πάνε την ομάδα ένα βήμα πιο μπροστά. (…) Ό,τι κι αν γίνει στο ματς με την Αργεντινή, ισχύσει η δήλωση του ‘Σάλπι’: Είτε τα καταφέρουμε είτε όχι, θα φύγουμε με ψηλά το κεφάλι».
«Ανάμνηση ζωής»
Χρήστος Σωτηρακόπουλος («SportDay»): «(…) Η ελληνική ομάδα πάλεψε και αυτή τη φορά δεν ήταν ο φτωχός συγγενής που νιώθει άβολα ανάμεσα στους 32 προσκεκλημένους του μεγαλύτερου πάρτι και έκανε την πρώτη ανατροπή αυτού του Μουντιάλ! Ήταν αυτή τη φορά μια κανονική ομάδα που προσπάθησε, είχε αρχή, μέση και τέλος, που οι παίκτες έπαιζαν όλοι σαν μια γροθιά και η οποία έκανε το καλύτερο δεύτερο ημίχρονο που θυμάμαι από τη νίκη στην Πόλη το 2007. Αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες και πριν αρχίσουν οι παίκτες τις δηλώσεις, καλό είναι να αναλογιστούν αν αυτό που έδειξαν χθες έχει κάποια σχέση με αυτά που ΔΕΝ έδειξαν με την Κορέα. Ήταν κρίμα που πέταξαν κι αυτοί, και ιδίως ο Ρεχάγκελ με τις επιλογές του, την ευκαιρία να είχαμε τουλάχιστον ένα ακόμα πόντο και να βλέπαμε ξεκάθαρα τη φάση των «16». Δεν πειράζει, όμως, ακόμα κι αυτό που έγινε χθες αρκεί για ανάμνηση ζωής. Η Ελλάδα ήταν μία από τις δύο ομάδες του καλύτερου ημιχρόνου στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο! Δεν είναι ψέμα».
«Δεν έπεσαν θύμα του μηδενισμού»
Βασίλης Σαμπράκος («Εξέδρα»): «(…) Όποια και αν είναι η κατάληξη τις προσπάθειάς τους, θα γυρίσουν πίσω με ενθύμιο την πρώτη νίκη της Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ευτυχώς για το ποδόσφαιρο, αυτά τα παιδιά δεν έπεσαν θύμα του μηδενισμού, της απόλυτης απαξίωσης, των αφορισμών, δηλαδή της συμπεριφοράς του μέσου Έλληνα ελαφρόμυαλου. Συγκεντρώθηκαν στο παιχνίδι, διατήρησαν το πολύ καλό επίπεδο στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, ορκίστηκαν στη νίκη, εμψύχωσαν ο ένας τον άλλον και πήραν το ματς στα χέρια τους. (…) Τούτη τη φορά ο Ότο παρέταξε 11αδα της λογικής ποδοσφαίρου. Με εξαίρεση την επανάληψη του λάθους στην επιλογή τερματοφύλακα. Του λάθους που πήγε να στείλει την Εθνική αδιάβαστη…».
«Κατάθεση ψυχής»
Α. Δημάτος («Goal news»): «(…) Πάνω από όλα, όμως, ζητούσαμε από αυτή την ομάδα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της και να καταθέσει ψυχή μέσα στο γήπεδο. Και ζητούσαμε από τον Ότο Ρεχάγκελ το καθαρό μυαλό που είχε στην Πορτογαλία. (…) Η ομάδα, όμως, αυτή έχει γράψει ιστορία επειδή τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει τεράστια ψυχή, αφοσίωση και ποδοσφαιρικό εγωισμό. Τα στοιχεία που δεν είχε στην πρεμιέρα με τη Νότια Κορέα. Τα στοιχεία που είχε στο χθεσινό ματς με τη Νιγηρία. Μία ομάδα που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις. (…) Μία ομάδα από την οποία είναι ουτοπικό να περιμένουνε μα δούμε να… κρύβει την μπάλα, αλλά δεν είναι υπερβολικό να περιμένουμε να παλεύει και να δίνει το στίγμα της όπως έκανε και χθες το απόγευμα στο Μπλουμφοντέιν. Και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα όποια καλά στοιχεία διαθέτει. Δεν έχουμε καν το περιθώριο για εκπτώσεις… ».
«Άφησαν τα φοβικά σύνδρομα»
Γιώργος Κοσμάς («Εξέδρα»): «Η Εθνική αποφάσισε να ζήσει στιγμές ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου. Οι διεθνείς άφησαν κατά μέρος τα φοβικά σύνδρομα, το ‘ταμπούρι’ και τα ‘συστήματα’ του Ρεχάγκελ. Απελευθερώθηκαν και άφησαν την… τρέλα τους να ξεχυθεί στο ‘Φρι Στέιτ’. Και ακριβώς επειδή γύρισαν τον διακόπτη, επανερχόμενοι στον δρόμο της ‘έξυπνης αναρχίας’, της ‘τακτικής’ δηλαδή που τους έχει οδηγήσει σε τόσες επιτυχίες την τελευταία εξαετία, έγραψαν ιστορία! Η νίκη-σταθμός επί της Νιγηρίας ήταν η απόδειξη ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο προπονητής τους, που παραμονή του ματς βρήκε να πει ότι ‘αν είχαμε τον Μέσι ή τον Κακά θα παίζαμε πολύ διαφορετικό ποδόσφαιρο».
sportdog.gr